Društvo

Požarevljani i zaposleni u Georadu u humanitarnoj trci za Lanu

Udruženje transplantiranih pacijenata i pacijenata kojima je potrebna transplantacija “Zajedno za novi život” organizuje virtuelnu humanitarnu trku pod nazivom "Trka za Lanu – kilometar bliže transplantaciji". Ovoj akciji se pridružio i deo kolektiva PD “Georad” doo iz Drmna, a  trka će biti organizovana u ponedeljak i svako od prijavljenih  istrčaće ili prošeti  distancu od 5 ili 10 kilometara i svojim učešćem dati doprinos u skupljanju sredstava da Lana otputuje na preko potrebne transplantacije.
trka za Lanu
Foto: M.T. Trka za Lanu

Svesni koliko transplantacija menja život iz korena, članovi udruženja nisu mogli da sede skrštenih ruku i zato su pokrenuli trku za Lanu, u nadi da će Lana pobediti u ovoj njenoj “životnoj trci”. U razgovoru sa Laninom majkom, a pre pokretanja ove trke, zaključili smo da će biti potrebno još novca. Zato ne treba stati, jer svaki bolnički dan koštaće 130 evra.  Pozivamo sve da se uključe u ovu akcije i da svojim malim gestom učine mnogo za jedan mlad život”-rekao predsednik Udruženja “Zajedno za novi život”-Mladen Todić.

Prijave za trku su u toku i vrše se preko sajta “trka.rs” gde se mogu i dobiti sve informacije.Prijave se završvaju u nedelju u ponoć 25. oktobra. Može se trčati narednih deset dana od 26. oktobra do 5. novembra. Sav prihod od kotizacije, tj od startnine za trku ide za Lanu koja čeka transplataciju bubrega i pankreasa.

Mladen Todić
Mladen Todić- Predsednik Udruženja “Zajedno za novi život”

Ovoj akciji se pridružio i deo kolektiva PD “Georad” doo iz Drmna.

“Ono što je važno za Požarevljane, ja kao zaposleni u PD Georad uz saglasnost našeg direktora i nekolicina nas zaposlenih se organizovala da damo doprinos toj akciji. To će se desiti u ponedeljak u 14 časova na stadionu FK Drmno, pored Georada, a svako će istrčati ili prošetati pet ili 10 kilometara koliko je u mogućnosti. Tako da pozivam Požarevljane da nam se pridruže da pomognemo Lani i damo doprinos celoj humanitarnoj akciji. Smisao cele priče je da podstaknemo što veći broj ljudi da se uključi, a možda je ta trka jedan od načina da pomognemo”-naglašava Todić.

Lana Bulatović je devojka iz Kovina kojoj su potrebne dve transplantacije: bubrega i pankreasa.  Ima 19 dijagnoza, a usled problema sa dijabetesom, izgubila je i vid na oba oka. Već 2 godine je na dijalizi koju podnosi teško i fizički i psihički i bori se da ode na transplantaciju bubrega i pankreasa u Italiju, na Univerzitetsku kliniku u Padovi. Za njen odlazak u Italiju potrebno je prikupiti 68.000 evra. Taj novac je u međuvremenu prikupljen (posle pokretanja, odnosno objavljivanje  akcije udruženja “Zajedno za novi život”), ali taj iznos dovoljan je samo za avans, da bi Lanu uopšte primili u bolnicu.

Udruženje transplantiranih pacijenata i pacijenata kojima je potrebna transplantacija organa “ZAJEDNO ZA NOVI ŽIVOT” osnovano je 2017. godine i jedino je Udruženje u Srbiji koje obuhvata pacijente na celoj teritorji Srbije transplantirane i one koji su na listi čekanja za transplataciju organa bez obzira o kom organu se radi.

Ovo udruženje  uzelo je učešće u mnogim akcijama a pored toga organizovalo je tribine u 12 gradova širom Srbije na kojima su govorili pacijenti,članovi Udruženja ali i lekari i predstavnici Ministarstva zdravlja.  Članovi  Udruženja su postali i deo velike kampanje “I ja sam donor  jer navijam za Srbiju” koja ima za cilj podizanje svesti o značaju transplantacije i doniranja organa. Kampanju je pokrenula Hemofarm fondacija  povodom Nacionalnog dana donora prošle godine.

Povodom Evropskog dana donora udruženje je u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu organizovalo izvođenje mini pozorišnog komada “Život je najlepše i najveće čudo koje nam se u životu događa”  kao i niz drugih aktivnosti koje su prepoznate i van granica naše zemlje.

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend