93 sekunde Društvo

Požarevljanin pravi zaštitne maske od kože (VIDEO)

Zaštitne maske za lice postale su potreba tokom epidemije korona virusa, ali sve više postaju  i trend kako u svetu tako i kod nas. Tragom originalnih ideja ekipa Boom93 stigla je i do jedinog sarača  u Požarevcu koji je za svoje mušterije počeo da pravi  potpuno neobične  zaštitne maske od kože.

Od početka pandemije korona virusa jedna od glavnih preporuka  svih lekara je bila je obavezno nošenje zaštitnih maski za lice.Ubrzo su klasične medicinske maske zamenjene šivenim a dizajnerima širom sveta maska je  postala  novi modni izazov. U Srbiji su počele da se šiju od samog početka vanrednog stanja jer ih nije bilo dovoljno po apotekama i bile su skoro dva meseca deficitarna i skupa roba.  U potrazi za  svim zanimljim i originalnim idejama i ljudima koji se na svoj način bore sa Korona virusom  ekipa Boom93 stigla je i do jedinog sarača  u Požarevcu koji je za svoje mušterije počeo da pravi  potpuno neobične  zaštitne maske od kože.

Siniša Marinković  je jedini  sarač u Požarevcu i jedan od samo četvorice preostalih u Srbiji. Na pitanje kako je došao do toga da krene da se bavi ovim ni   malo lakim zanatom Siniša kaže da  godinama vozi motor a problem je bio pre par godina da nađe kožni prsluk, jer stari majstori ne rade više, a postojeći su ekstremno skupi i tako se  rodila se nova ideja.

” Slučajno sam došao na ideju, video sam da moramo da se vraćamo korenima, zaboravljenim stvarima,tražio sam sitnicu jednu koja je nekada mogla da se nađe na svakom koraku a tada je nisam našao i tako sam rešio da se bavim onim čime se više niko ne bavi “-  kaže Siniša.

Kod Siniše u radnji naišli smo smo na neobičnu zaštitnu masku napravljenu od kože.

” Ovo je jedan model maske za koji sam dobio kroj od prijatelja koji  je skinuo sa interneta, a ja sam napravio po meri i želji i ima čičak traku koja može da se menja, dve sam prodao a ova je za mene” -rekao je Marinković.

On je u ovaj posao ušao uz pomoć donacije organizacije“Help” iz Nemačke.Preko njihovih projekata pribavio je specijalnu mašinu za šivenje kože i počeo da radi, prvo u svom stanu, a od decembra prošle godine u lokalu u Porečkoj ulici. U malom lokalu  smešteni su  oprema,  tezga,mašina, alat ali i izloženi kaiševi i torbice i drugi zanimljivi predmeti od kože.

Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ajde srećeti pošalji jednu Vučiću, a računa meni. Hoću da ga častim a mislim i da bi mu lepo stajala.

%d bloggers like this:
Send this to a friend