Društvo

Pravo na poseban staž žene će moći da ostvare tek za 12 godina

Od 1. januara 2021. počinju da važe nova pravila za odlazak u penziju. Da bi otišle u penziju, žene će morati da imaju 63,2 godine umesto 63, koliko je potrebno da imaju za penzionisanje u 2020. godini.
Pixabay/Ilustracija

Minimum uslova za odlazak u penziju jeste i da imaju 15 godina radnog staža. Ukoliko je reč o uslovima za prevremenu starosnu penziju, žene će moći da napuste radno mesto u 2021. godini kada ostvare 39,4 godine staža i napune najmanje 58,4 godine života. Za ovu godinu uslov je 57,8 godina života i 39 godina staža.

Godine života kao uslov za osiguranike žene uvećavaće se do 2032. godine, kada će uslovi za žene i muškarce biti izjednačeni na 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Uslovi za prevremenu starosnu penziju se podižu do 2024. godine, kada će takođe biti izjednačeni za žene i muškarce i biće 60 života i 40 godina staža osiguranja.

Iako većina žena računa s tim da, pošto su rodile jedno, dvoje ili troje dece, mogu po osnovu posebnog staža i ranije u penziju, situacija je u praksi malo drugačija. Naime, žene će tek za 12 godina prvi put imati pravo na poseban staž. Tačnije, tek 2032. će moći da podnesu zahteve za utvrđivanje posebnog staža ukoliko su rodile jedno ili dvoje dece, bez obzira na to kada su deca rođena, kažu u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Važno je, dodaju, naglasiti da poseban staž nije staž osiguranja i ne može biti uslov za ostvarivanje prava na penziju, ali ulazi u penzijski staž, to jest u ukupno ostvaren staž. Pravo na poseban staž, po članu 60 zakona, ima zaposlena žena koja je rodila treće dete i po tom osnovu se uračunava u poseban staž vreme u trajanju od dve godine. Osim toga, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji se primenjuje od 1. januara 2015. sadrži i odredbu kojom se uređuje utvrđivanje posebnog staža u trajanju od šest meseci ženama koje su rodile jedno dete, odnosno u trajanju od godinu dana ženama koje su rodile dvoje dece, ali je primena ove odredbe odložena do početka 2032. godine.

Poseban staž se isključivo utvrđuje, po zahtevu osiguranika, rešenjem. Dakle, ukoliko osiguranik smatra da ispunjava uslove za utvrđivanje posebnog staža, neophodno je da Fondu PIO podnese zahtev za utvrđivanje tog staža, uz koji će priložiti odgovarajuće dokaze.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend