Društvo

Predložena minimalna garantovana penzija od 12.000 dinara

ilustracija/pixabay
Ministar Milan Krkobabić predlaže uvođenje minimalne „garantovane penzije“ od oko 12.000 dinara kao vid socijalnog davanja za one koji nemaju uslove za penziju.

Krkobabić je rekao Tanjugu da bi „garantovana penzija“ bila nemenjena građanima koji iz različitih razloga nisu imali mogućnost da ispune uslove za penziju, pa nisu mogli da ostvare nijednu vrstu penzije – invalidsku, porodičnu… Uslov je, dodaje Krkobabić, da nemaju nikakvu imovinu, niti prihode, kao i da nisu korisnici nijednog vida socijalne pomoći.

Reč je o ljudima koji zaista ništa nemaju. Po nekim statističkim podacima tih ljudi je oko 200.000. Tek će biti precizno utvrđeno koliko ih ima – naveo je ministar.

Kaže da bi ta „garantovana penzija“ trebalo da bude kao u Hrvatskoj, koja je nedavno definisala takav model, koji predviđa u kunama iznos od oko, kada se preračuna, 12.000 dinara.

To je naknada koja treba tim ljudima da pomogne da na neki način sastave kraj sa krajem. To je oko 100 evra. Tako država i društvo pokazuju visok stepen solidarnosti i odgovornosti prema takvoj grupaciji. Preduslov za definisanje takvog zakonskog rešenja je i izrada socijalnih karti, jer one su način da definišemo to pravno – imovinsko pravo i pojedinca i porodice u celini.

Krkobabić kaže da je uvođenje jedne takve pomoći za te ljude civilizacijski trend kod bogatijih zemalja u Evropi, koje izdvajaju i znatno više sredstava.

To će biti naš predlog za vladu i skupštinu, pošto bi trebalo da se usvoji kao novo zakonsko rešenje – dodao je Krkobabić.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Kako reče jedan čovek u komentaru na istu temu : ,,Nije problem za one koji treba da prime 12.000 , već za one koji primaju ,,punu” penziju > 16.000.oo Din. ! A takvih je jako puno – stotine hiljada, kojima je država otela putem raznih lažnih stečaja i stečajne mafije ono što su s* mukom sticali celoga života, ljudima koji možda imaju i upisan u radnu knjižicu ceo radni staž, ali im to nije uplaćeno u Penzioni fond ! Zar su radnici za to krivi ? Direktori – koji su za to i dovedeni od strane države, otišli su na druga radna mesta, mnogi su i otkupili to što su kao direktori upropastili, a radnici – na ulicu !

%d bloggers like this:
Send this to a friend