Društvo

Prethodna godina teška za sve pčelare,u toku je priprema pčelinjaka za narednu sezonu

košnice pčele
Foto/D.S. Pčelinjak košnice
Protekla godina jedna od najlošijih  i najtežih godina za sve pčelare posebno zbog zabrane kretanja u martu i aprilu mesecu kada je bilo najviše posla na pčelinjacima. U novembru i decembru  se vrše pripreme za narednu pčelarsku sezonu. Ko do sada nije izvršio  tretman suzbijanja varoe a ima indicija da istu ima, sada je poslednji trenutak za to da se  oksalnom kiselinom izvrši tretman, jer ne bi trebalo da u kvalitetnim društvima ima legla, a varoa se nalazi na pčelama, naglašava predsednik Udruženja Pčelara Požarevac, Dejan Stefanović.

Na kraju svake godine sumiraju  se rezultati godine koja je protekla i prave se planovi za sledeću sezonu punim kapacitetima. Iz Udruženja pčelara Požarevac ističu da je protekla godina jedna od najlošijih  i najtežih godina za sve pčelare kako u Udruženju pčelara Požarevac tako i u ostalim delovima Srbije.

Pčelarima će iz razloga pandemije Korona virusa Kovid 19. Godina koja je za nama  ostati kao jedna od najlošijih u prinosima meda na teritoriji skoro cele Republike Srbije, sa kontrastom da je cena meda ne iz razloga slabe sezone već iz razloga otvaranja našeg pogona meda u Rači,kao vid konkurencije na tržištu, najviša od kada se vrši otkup meda na našem području, i to ne samo bagremovog (6,2e) već i drugih vrsta meda.“- kaže predsednik Udruženja pčelara Požarevac, Dejan Stefanović.

Med u teglama
Foto/ med u teglama

Uzimajući u obzir da pčelari zbog zabrane kretanja u martu i aprilu mesecu naročito onih preko 65 godina i nisu imali  prilike da kvalitetno pripreme svoja društva za nastupajuće paše, stanje  u pčelarstvu je na kraju sezone zadovoljavajuće. Većina pčelara je i ako su imali gubitaka uspela da obnovi svoja društva mada je primetno da se u ovom periodu, ove godine,  ne povećava broj novih članova, ni ljudi koji su počeli da se bave pčelarstvom.

Pčele su još od prvog zahlađenja od novembra meseca u zimskom klubetu jer su temepature  niske uz mogućnost i i temperatura ispod nule kojih do sada u našem kraju i nije bila. Potrošnja hrane je u ovom periodu minimalna te ne prelazi  više od 1 kg.mesečno. Ko do sada nije izvršio  tretman suzbijanja varoe a ima indicija da istu ima, sada  u januaru je poslednji trenutak za to da se  oksalnom kiselinom izvrši tretman, jer ne bi trebalo da u kvalitetnim društvima ima legla, a varoa se nalazi na pčelama.“- naglašava Stefanović.

Bolest Varoa  izaziva krpelj Varroa jacobsoni koji napada pčelinje leglo i odrasle pčele pa je zato veoma opasna kada se pojavi u većem obimu.U samom početku pojave varoe, pčelinje društvo se skoro normalno razvija tako da je nemoguće u početku primetiti a kada se raširi napravi veliku štetu u pčelinjaku. Kad pčelari primete da u košnici ima dosta meda i legla ali da nema pčela ili da ih ima sasvim malo, to je prvi znak da je pčelinje društvo intenzivno napadnuto varoom.Varoa je vidljiva golim okom, tamnosmeđe je boje. Na prvi pogled liči na pčelinju vaš.

Meseci koji su pred nama su  vremenski period kada je pčelinjaku potreban mir i tišina, te ga treba obezbediti od mogućih štetočina domaćih, divljih životinja i drugih uznemirivača.

Stefanović dodaje ako neko nije na kvalitetan način zazimio svoja društva i smatra da ista nemaju dovoljnu količinu hrane, može dodati pogače kao nužno zlo, da bi mu društva opstala u životu. Naravno to se ne odnosi na one pčelare koji su ostavili dovoljnu količinu hrane za zimsko preživljavanje, oni za tim nemaju potrebe.

Zimski meseci su idealni da se  vrši reparacija celokupne pčelarske opreme, farbanje i priprema novih košnica, ožičavanje ramova, pretapanje starih ramova, ceđenje voska i  drugih poslova za narednu sezonu, čitanje pčelarske literature i posećivanje onlain predavanja  što se preporučuje svakom pčelaru.

Iskreno se nadam da će naredna godina biti kvalitetnija za pčelare nego ova, a svim građanima preporučujem da kupuju pčelarske proizvode od njima poznatih pčelara, jer su se na tržištu pojavili plagijatori. Vodite računa i održavajte svoj imunitet na visokom nivou, te preporučujem da u tom cilju konzumirate ne samo pčelarske proizvode, nego i one druge alternativne  koji su u našem narodu poznati od davnina.“-ističe predsednik Udruženja Pčelara Požarevac, Dejan Stefanović.

Prag tolerancije prema virusima je različit prema imunitetu svakog čoveka kao i izloženosti stresu istih. Stres smanjuje imunitet svakom živom biću pa i ljudima zato se trudite da svoj stres držite pod kontrolom i ne dozvolite da se opterećujete ne bitnim stvarima iz svog okruženja.

Novogodišnja poruka pčelarima i svim građanima

 

Na kraju bi hteo da pošaljem jednu poruku svima:  Želite li biti zdravi, srećni i veseli ? Moja je preporuka bavite se pčelarstvom, družite se sa prirodom i dobronamernim ljudima, bićete bolji ljudi!  Živeli i srećna Vam Nova godina neka bude bolja  svima, kao i božićni praznici – prijatno!

 

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend