Društvo

Privatni vrtići bi mogli značajno da smanje liste čekanja

Požarevac kroz refundaciju troškova za boravak dece u privatnim vrtićima pokušava da smanji pritisak za upis u državni vrtić.
roditelji čitaju rezultate konkursa foto/arhiva: U.Urošević

Potpisivanjem sporazuma o saradnji sa privatnom predškolskom ustanovom „Liliput 012“, Grad Požarevac namerava da osetnije smanji nedostatak kapaciteta kojima raspolaže dečja ustanova u gradu.

detalj iz “Liliputa 012” (N.G.)

Za sada su dva privatna vrtića u gradu akreditovana. „Liliput 012“ ima kapacitet od 110 dece na celodnenvom boravku, a „Zdravo dete“ 85. To u većoj meri može da pokrije nedostatak mesta u dečjoj ustanovi, s obzirom da je u ovom upisnom roku 241 dete bilo ispod crte.

Podsećamo da odlukom o refundiranju troškova boravka dece u privatnim ustanovama, roditelji imaju pravo na refundaciju 80 odsto novca u odnosu na ekonomsku cenu boravka.

Ova cena je sada ujednačena za sve vrtiće i iznosi 19.000 dinara, potvrdili su direktorka dečje ustanove Tanja Lončar  i načelnik gradske uprave Aleksandar Simonović.

Tanja Lončar, Nikola Golubović (Lilipu 012) i Aleksandar Simonović (foto: U.Urošević”

Roditelji će i u državnim vrtićima i dve privatne ustanove na kraju imati mesečni trošak od 3.800 dinara.  Razlika je što u dva privatna vrtića plaćaju punu cenu, nakon čega im grad uz podnetu potvrdu refundira deo troškova od 15.200 dinara.

„Trudićemo se da to bude u prvih nekoliko dana u mesecu, odmah po prijemu potvrde, da roditelji ne bi čekali isplatu. Do sada je to funkcionisalo mesec za mesec i nije bilo nikakvih problema“, rekao je Simonović.

Kako je objasnila direktorka deče ustanove, ostvarivanje prava na refundaciju troškova u privatnim vrtićima moguće je samo učestvovanjem na konkursu u državne vrtiće.

„Deca koja su ispod crte dobijaju odbijenicu sa kojom mogu da se upišu u privatne vrtiće“, rekla je Lončar.

Privatni vrtići dostupni su za svu decu, ali bez učešća na konkursu za državne ustanove, roditelji za boravak plaćaju punu ekonomsku cenu, bez mogućnosti refundacije dela troškova.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend