Društvo

Privrednici: Država šalje poruku – radite na crno, isplativije je

Foto: Pixabay/ilustracija
Preduzetnici i privrednici sa domaćim kapitalom koji su uredno registrovani, rade legalno i pune budžet potpuno su degradirani iako su oni ti koji su stub i potencijal ekonomskog razvoja.
Dok država podmićuje strane investitore novcem svih građana za domaće privrednike, uslovi poslovanja su poražavajući, ističe Udruženje zaštitnik privrednika i preduzetnika, a prenosi Nova.rs.
Udruženje navodi da država ne nastoji da reši problem crnog tržišta.
Svedoci smo dvostrukih aršina jer se država prema domaćim privrednicima ponaša represivno, dok su ustupci i efikasna administrativna usluga namenjeni isključivo stranim investitorima. Dodatna otežavajuća okolnost je ogromno crno tržište koje neefikasan državni aparat ni na koji način ne suzbija“, navodi se.
Kao registrovan privrednik izloženi ste visokim kaznama za prekršaje koji su često diskutabilni. Takav jedan prekršajni nalog od npr. 300.000 dinara, kakvi se ovih dana intenzivno pišu registrovanim privrednicima, može lako da uništi jedan legalan privredni subjekat gaseći i radna mesta. Sa druge strane, neregistrovani subjekti koji neometano trguju ‘na crno’ i ne pune budžet platiće mandatnu kaznu od 5.000 dinara tako da je takav vid poslovanja veoma isplativ“, ističu iz Udruženja.
Udruženje zaštitnik privrednika i preduzetnika jasno poručuje da je na osnovu odluka države ideja jasna: Radite na crno.
Setom zakona donešenih na brzinu kojima će se dodatno opteretiti poslovanje legalno registrovanih privrednih subjekata i koji opet predviđaju drakonske kazne za svaki prekršaj (Zakon o fiskalizaciji, Zakon o elektronskim fakturama, Zakon o arhivskoj građi) država nam na svoju štetu šalje jasnu poruku  – radite na crno, isplativije je“, zaključuju iz Udruženja.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend