Društvo

Probni završni ispit u petak i subotu polagaće 1518 osnovaca iz Braničevskog okruga

prazna učionica
Foto/T.S. Prazna učionica škola
Probni završni ispit za osnovce biće održan u petak i subotu, 9. i 10. aprila, u svim osnovnim školama. Probni test iz matematike biće održan u petak 9. aprila u 13 časova, a u subotu će biti održan probni test iz srpskog-maternjeg jezika u 9 časova, a kombinovani test iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije biće održan u 11.30 časova.

Na nivou Braničevskog okruga probni završni ispit polagaće ukupno 1518 učenika u svim kategorijama a u Požarevcu 688 učenika, Od 1518 učenika  njh  1404  polagaće standardne ispite, a 20 učenika po posebno prilagođenom programu za njih, 45 učenika u okviru funkcionalnog obrazovanja odraslih.“- rekao je u izjavi za Boom93 Veliša Joksimović,načelnik školske uprave Požarevac za Braničevski i Podunavski upravni okrug.

Načelnik školske uprave dodaje da će taj broj možda varirati od škole do škole ako se neko od učenika u međuvremenu razboli ali će za njih biti organizovan poseban termin polaganja ispita.

Što se tiče učenika koji polažu po funkcionalnom programu za odrasle oni polažu u dve  škole u O.Š. Sveti Sava i u Turiji u opštini Kučevo gde se i nalaze odeljenja za obrazovanje odraslih koji nisu  završili osnovnu školu po redovnom programu. Na nivou Požarevca u okviru  osnovnih škola završni ispit će polagati 688 učenika,  a slučaju da neka deca budu sprečena usled bolesti za njih će se organizovati poseban termin.“-  dodaje Joksimović.

Po njegovim rečima cilj organizovanja i polaganja  probnog završnog ispita je proveri kvalitet postignuća učenika, da pre svega sami učenici   kao i  njihovi nastavnici i roditelji provere i procene  koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Ovaj probni ispit je veoma začajan za motivaciju učenika za psihološku pripremu i da se unapredi kvalitet znanja do završnog ispita. Drugi cilj je da se škola tehnički pripremi za završni ispit da se provere procedure  kao što su vreme dolaska, potreban pribor, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, postupanje i pravila pre, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i da se provere svi drugi prostorni i tehnički kapaciteti.”- zaključuje načelnik školske uprave Požarevac.

O.Š Kralj Aleksandar

U svim osnovnim školama na teritoriji okruga sve je spremno za probni  završni ispit koji će se održati u petak i subotu a po rečima Gorana Segera direktora osnovne škole Kralj Aleksandar I u ovoj osnovnoj školi završni ispit će polagati 136 učenika.

Goran Seger

Probni završni ispit biće održan unutar škole, u grupama učenika ne većim od 15, uz poštovanje svih epidemioloških mera i sa svim pratećim aktivnostima koje će biti kao na pravom završnom ispitu. Ja lično očekujem da će i pravi završni biti u istim uslovima kako će to biti i sada. Mi smo u obavezi da učenicima postavimo radne stanice, tačnije radna mesta sa brojevima i da sprovedemo kompletnu proceduru koja će biti i na završnom ispitu.  Rad će kontrolisati naši nastavnici, nećemo imati neke kontrole van škole.“- rekao je Seger.

Seger ističe da zbog promenjenih okolnosti  usled pandemije korona virusa veliki broj nastavnika radi online pripremu učenika za završni ispit  ali da deca nažalost nisu mnogo zainteresovana i motivisana za ovakav vid nastave i učenja.

Moram da kažem da nismo baš zadovoljni posetom učenika online časovima i uopšte radom dece. To javno kažem sada i moram da pozovem i roditelje da izvrše veću kontrolu  nad učenicima i da isprate šta i koliko rade. Nažalost učenici od petog do osmog razreda imaju i dalje nastavu online, ali učinak te dece mislim da će biti slabiji nego prethodnih godina.“- dodaje Seger.

Probni test iz matematike biće održan u petak 9. aprila u 13 časova, a u subotu će biti održan probni test iz srpskog-maternjeg jezika u 9 časova, i kombinovani test iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije u 11.30.

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend