93 sekunde Društvo

Prodavci zbunjeni merama (VIDEO)

Snežana Glišić
Krizni štab je odlučio da narednih pet dana do ponedeljka sve bude zatvoreno osim prodavnica hrane, apoteka i pumpi. Pored navedenih, postoje delatnosti čiji rad nije zabranjen, niti im je ograničeno radno vreme, jer se pružaju usluge gde nije obavezno prisustvo ljudi, ograničeno je trajanje kontakta ili kupac ne ulazi u objekat.

Prodavci robe koji posluju u okviru pijace “Stari mlin” jutros su otvorili svoje tezge, ali su bili zatečeni situacijom. Prodavačica robe na ovoj pijaci “Stari mlin”, Snežana Glišić  zbunjena je donetim merama. Ona za Boom 93 kaže da je  joj nije jasno zašto im je zabranjen rad, jer kako ona tvrdi, pojedine robne pijace u Srbiji rade. “Pančevo radi normalno, buvljak radi. Novi Pazar radi, Novi Beograd radi, svi rade, mi ne radimo, ne znam zašto.”kaže Glišić i ističe da im je sanitarna inspekcija najpre potvrdila da mogu da rade, a jutros im je uručena preporuka Komunalne službe u Požarevcu.

“Rekli su da možemo da radimo ako potvrdi sanitarna inspekcija. Oni su pozvali Beograd i rekli su da je dozvoljeno da radimo i normalno smo danas došli da radimo.” Međutim, ona navodi da su po dolasku na pijacu dobili obaveštenje Komunalne službe u kome piše da se preporučuje da se ne vrši prodaja.

Prodavac, Slobodan Janković takođe je zatečen saopštenjem i ne želi da rizikuje i ostane da radi, jer ne zna kako da tumači preporuku Komunalne službe.

“Ne želimo da rizikujemo. Nije protumačeno kako treba. Preporuke je jedno, a drugo je zabrana.”, kaže Janković

Ministarstvo zdravlja donelo je naredbu o izmeni i dopuni naredbe o radnom vremenu za vreme nepovoljne epidemiološke situacije u kojoj se za određenim delatnostima nije zabranjen rad, niti im je ograničeno radno vreme. To se, izmedju ostalog, odnosi na trgovinske i druge radnje i prodajna mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, prodavnice hrane za životinje, zatvorene i otvorene pijace. Takođe, mogu da rade ordinacije i laboratorije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge, obućarske, krojačke, stolarske, staklorezačke i slične radnje servisi, tehnički pregledi, kao i kiosci, trafike.

 

Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend