Društvo

Protest ispred Skupštine Srbije, šesti dan zaredom

Na platou ispred Skupštine Srbije okupljaju se demonstranti kojih je sada oko 200, javlja reporter N1, koji navodi da građani još pristižu.

N1/printscreen

Na samom ulazu u Skupštinu prisutna je samo policija u civilu.

Grupa demonstranata se izdvojila do ograde, ali za sada samo uzvikuju i duvaju u pištaljke.

Reporteri javljaju da su došli i predstavnici Saveza za Srbiju, njih dvadesetak, predvođeni liderom stranke Slobode i pravde Draganom Đilasom.

Kako javlja reporterka N1, u neposrednoj blizini parlamenta primetne se posledice nereda prethodnih noći – razbijeni trotoar, iskrivljena ograda, natpisi na pločama “Ostavka”…

Mladić i devojka preskočili ogradu ispred Skupštine, popeli se uz stepenice gde su razgovarala sa policajcima u civilu. Nakon nekoliko minuta, devojka se vratila dole i demonstrantima poručila da želi normalnu državu, da ne želi lopove, a da ko to želi “nek ide da sendvičari za 1000 dinara”.

Policija je zatvorila saobraćaj na tom potezu Bulevara Kralja Aleksandra, s obzirom na to da se građani okupljaju i na ulici.

Jedan biciklista je seo usred raskrsnice sa Takovskom ulicom i razvio transparent “Ćale, ovo je za tebe”, nakon čega ga je policija u civilu legitimisala.

Skupovi su najavljeni i u Nišu, Čačku i još nekoliko gradova, dok su gradjani Novog Sada za danas najavili dolazak za glavni grad Srbije.

Prethodno je danas SzS održao konferenciju za novinare. Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas kazao je nešto ranije da su, kako je naveo,”parapolicijske strukture”, koje su “bez legitimacija hapsili demonstrante” prethodnih dana, bliski sa bivšom državnom sekretarkom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijanom Hrkalović.

Jučerašnji protesti su bili mirniji i protekli su gotovo bez incidenata, osim u Beogradu gde je na kraju došlo do sukoba sa policijom. Tom prilikom je uhapšeno 42 osobe, osumnjičenih da su učestvovali u neredima i napadima na novinare, a kamere su zabeležile da su na kraju protesta gradjane privodili i sakupljali i u holu parlamenta.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar