Društvo

Prva proba državne mature, među izabranim školama jedna iz Braničevskog okruga

Pilotiranje državne mature, odnosno prva proba, biće održana od 27. do 30. oktobra u 101 srednjoj školi u Srbiji, a cilj je da se vidi kvalitet ispitnih zadataka i dela procedure. Test će raditi učenici treće godine srednje škole i biće obuhvaćeno oko 5.000 učenika. Među njima neće biti učenici požarevačkih srednjih škola, a sa teritorije okruga u ovoj prvoj probi državne mature učestvovaće učenici srednje škole “Mladost” iz Petrovca na Mlavi.
Boom93

Prvu probu velike mature radiće 50 gimnazija, 48 srednjih stručnih škola i tri srednje umetničke škole.

U Podunavskom okrugu ovim prvim pilotiranjem biće obuhvaćene Gimnazija u Velikoj Plani i Tehnička škola u Smederevu.

Kako je pojašnjeno na sajtu matura.edu.rs, ne sprovode sve srednje škole prvo pilotiranje državne mature, već ona petina škola koju je izabralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao što ni svi učenici tih izabranih škola neće učestvovati u pilotiranju. Za testiranje će biti izabrana po dva odeljenja iz škole, radiće zadatke koji se odnose na gradivo iz prva dva razreda srednje škole i proba će se odnositi samo na obavezni deo mature – maternji jezik, matematika i jedan opšteobrazovni predmet, koji ovoga puta učenici neće birati sami, već će on unapred biti određen za njihovu školu ili teorijski deo stručnog ispita.

Položeni obavezni deo mature (maternji jezik, matematika i jedan opšteobrazovni predmet), kada bude uvedena, značiće da učenik može da dobije diplomu o završenoj srednjoj školi.

Naredno pilotiranje planirano je za maj 2021. kada bi trebalo da budu uključene sve škole i da u potpunosti izgleda kao prava matura.

Ministar prosvete Mladen Šarčević objasnio je da se ove godine testiraju učenici trećih razreda srednjih škola, jer oni rade po programu u kojem postoje izborni predmeti.

 

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend