Društvo Sport

Prvi srpski olimpijac bio iz Braničevskog okruga?

Foto: Wikipedia/Olimpijski komitet Srbije
U petak 23. jula u Tokiju otvorene su 32. letnje Olimpijske igre gde Srbiju prestavlja 86 naših sportista. Srbija se prvi put pojavila na letnjim Olimpijskim igrama 1912. koje su se održavale u Stokholmu sa dvoje sportista. Među njima bio je Dragutin Tomašević koji je rođen na teritoriji Braničevskog okruga.

Dragutin Tomašević rođen je u naselju Bistrica, kod Petrovca na Mlavi, 20. aprila 1890 godine, kao najstariji sin u sedmočlanoj porodici Miloša i Stane Tomašević, trgovaca . Sa 15 godina zaputio se za Beograd kako bi završio školu i nastavio porodični posao, ali se ubrzo posvetio  sportu.

Postao je zapaženi član Sokolskog društva „Dušan Silni” i tu pokazao interesovanje za gimnastiku, atletiku. Tih godina bio je učesnik svih takmičenja koje je organizovao Srpski olimpijski klub.

Željan izazova Tomašević se 1909. godine trkao sa vozom, koji je saobraćao na relaciji Požarevac – Petrovac na Mlavi, i pobedio. Dragutin je pošao sa železničke stanice u Požarevcu zajedno sa vozom. Pretrčao je negde oko 40 kilometara i stigao u Petrovac na Mlavi pre voza.

Drgagutin Tomašević je uvideo da mu dugoprugaške discipline najviše prijaju i postaje redovni učesnik takvih takmičenja. On je bio desetostruki uzastopni pobednik maratonske trke Obrenovac-Košutnjak i  ovakvi rezultati podstakli su ga da sve ozbiljnije razmišlja o pokušaju plasmana na Olimpijske igre.

Kao redov 18. pešadijskog puka Tomaćević je 27. maja 1911. godine  na jednoj od trka u Beogradu ispunio Olimpojsku normu i stekao pravo da bude prvi srpski takmičar u istoriji Olimpijskih igara.

Sledeće 1912. godine Olimpijske igre su se održavale u Stokholmu, a pored Tomaševića Olimpsijsku normu ostvario je i Dušan Milošević, koji se takmičio u trci na sto metara.

Foto: Boom93/M. Veljković – Spomenik Dragutinu Tomaševiću u Petrovcu na Mlavi

Njegovo učešće na Olimpijskim igrama nije prošlo nezapaženo. Tomašević se u maratonskoj trci takmičio  61 trkačem. Po izlasku sa stadiona put je vodio kroz park, a staza je bila obezbeđena konopcima. Prema svedočenjima iz tog vremena tada su ispred Tomaševića istrčala trojica nepoznatih mladića i oborila ga u šanac. Dragutin je u padu povredio desnu nogu, ali je zahvaljujući snazi i borbenosti lako uspeo da se obračuna sa napadačima i nastavi trku.

Po nekim izvorima, Dragutin je zauzeo 37. mesto sa dva časa i 47 minuta, a taj plasman u brojnim dokumentima potvrdio je i Svetomir Đukić, osnivač Srpskog olimpijskog pokreta. Zbog svoje hrabrosti i upornosti njemu je čestitao i osnivač modernih Olimpijskih igara Pjer de Kuberten.

Dragutin Tomašević je, nakon Olimpijskih igara u Stokholmu, započeo pripreme za sledeće igre 1916. godine u Berlinu, ali uskoro biva mobilisan i smrtno ranjen u borbama na brdu Bubanj kod Kule. Preminuo je u selu Rašanac, a sahranjen je u rodnom selu Bistrici u porodičnoj grobnici, zajedno sa svojim sportskim trofejima.

U znak sećanja na prvog učesnika Olimpijskih igara iz Srbije u njegovoj rodnoj Bistrici i Petrovcu na Mlavi održava se „Memorijalna trka Dragutin Tomašević“ na deonici dužine 10.450 m. pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Petrovac na Mlavi i Olimpijskog komiteta Srbije.

Avatar

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Bravo,Markoni,Bravo,10+! Hvala!!!
    Još jedna odlična lekcija iz istorije sporta!

%d bloggers like this:
Send this to a friend