Društvo

Putnici u tranzitu kroz Sloveniju do goriva bez kovid potvrde ako je napuste u roku od 12 sati

Foto: Pixabay/Ilustracija
Putnici u tranzitu kroz Sloveniju od danas mogu da natoče gorivo u svoje vozilo bez pokazivanja kovid potvrde ako zemlju napuste u roku od 12 sati.

Nova odlukom slovenačke vlade od restrikcija, uvedenih kako bi se podstakla vakcinacija, izuzeti su i zaposleni u medjunarodnom transportu.

Od pravila da moraju dokazati da su vakcinisani, preboleli kovid-19 ili da imaju negativan PCR test izuzeta su deca do 15 godina, dok je prethodno bilo propisano da ta pravila nevaže za mladje od 12 godina, prenela je agencija Hina.

Odluka vlade da do 1. oktobra svi zaposleni u užem delu državne uprave moraju da prime bar prvu dozu vakcine, a mesec dana posle toga i drugu, odnosi se na oko 32.000 vladinih službenika, što predstavlja uvod u nastojanje da se obvezna vakcinacija primeni i na druge sektore.

Iako uvodjenje oštrijih protivepidemijskih mera nailazi na velike otpore u javnosti, protivi im se 40 odsto ispitanih u nekim anketama, restrikcije su višestruko povećale interes za vakcinaciju, pa je i rad centara za imunizaciju produžen i na subotu i nedelju.

Opozicija, koja tvrdi da vlada Janeza Janše loše upravlja epidemijom i da je nizak nivo vakcinacije posledica vladinih “nedoslednih” mera, koje se često menjaju, i slabe komunikacije i “zastrašivanja” ljudi lokdaunom, slaže se da treba povećati svest da je vakcinacija potrebna.

S druge strane, veliki broj pravnih stručnjaka rekao je da vlada greši što pritivepidemijske mere uvodi odlukama i uredbama. Oni tvrde da bi “pali” pred Ustavnim sudom da je pokrenut postupak ocene ustavnosti i ocenjuju da ih treba regulisati posebnim zakonom.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend