Društvo

Rade i kad odu u penziju, najčešće jer su im primanja premala

park penzioneri
Foto/ T.S. gradski park penzioneri
Pojedini penzioneri nastavljaju da rade i kad steknu penziju. I sve ih je više.

Prema podacima PIO fonda, trenutno je radno aktivno oko 60.000 penzionera. U sindikatu penzionera, pak, tvrde da se tačan broj penzionera koji rade ne zna, jer mnogi nisu prijavljeni. Najčešće rade da bi povećali kućni budžet, prenosi RTS.

“Najčešće je to u nadnicu, čuvaju decu, čuvaju stare, iznemogle, bolesne… Ima i onih koji imaju solidna primanja, koji su mlađi, kao što su vojna lica. Oni imaju solidna primanja i rade u komorama. Veliki broj radi kao obezbeđenje u kompanijama”, navodi Miloš Grabundžija, predsednik sindikata penzionera “Nezavisnost”.

Osim zbog novca, penzioneri se vraćaju poslu i da bi se osećali korisnije.

“Ovo što radim radim volonterski, jer sam se čitavog veka borila za prava zaposlenih, a kad sam otišla u penziju smatrala sam da treba da nastavim borbu i za prava penzionera, jer su baš u tom periodu bila ozbiljno narušena donošenjem zakona o smanjenju penzija. Ali, znam mnoge prijatelje koji moraju da rade, da se zaposle, jer sa penzijom ne mogu dostojanstveno da žive, jer mnoga deca tih ljudi nisu zaposlena”, kaže Zlata Zec, koja je pet godina u penziji.

U Srbiji zvanično radi oko 60.000 penzionera. Preko autorskih ugovora ili ugovora o delu angažovano je 42.000, a ostali su osnivači radnji i drugih privrednih društava.

“Osobe koje su ostvarile starosnu ili prevremeno starosnu penziju mogu da rade posle penzionisanja i to naknadno radno angažovanje može se iskoristiti radi utvrđivanja novog iznosa penzije”, objašnjava za RTS Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO.

Кorisnici porodičnih penzija mogu da ostanu bez ovih primanja ako se radno angažuju, osim u slučaju da je ugovorena naknada niža od najniže osnovice osiguranja.

I korisnicima invalidskih penzija isplata može da bude obustavljena ako naknadna provera zdravstvenog stanja pokaže da je ono bolje nego što je bilo u trenutku kada je osoba ostvarila pravo na invalidsku penziju.

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Naravno da rade,jer ih vlastodržci-kabadahije i tajkuni-lopine kradu i pljačakaju već 70.godina!!! A,na sve te činjenice Tužilaštvo i Policija ćute i prave se mrtvi umesto da postupaju po službenoj dužnosti i pohapse sve vlastodržce-kabadahije i tajkune-lopine!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend