Društvo

Radovanović: Građani sad imaju apsolutno razloga da sumnjaju u sve što dolazi iz zvaničnih izvora

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da je 7. maja kada je ukinuto vanredno stanje krizni štab nestao, kao da je tada doneta odluka da su izbori važniji od zdravlja, kao i da se od tada "ide na prikrivanje podataka".
Printscreen / YouTube / N1

„Nestrpljivo čekate da prođu izbori pa da obznanite ono što je svima jasno. Svi znaju da nije onako kako je prikrivano i zataškavano, porazno je što su prećutno prihvatili da su brojevi veći, što je strašno. Ne može niko iz Kriznog štaba da kaže – pojma nisam imao, jer je to još veće ukopavanje“, izjavio je danas Radovanović na Televiziji N1.

On je rekao i da je „tragično“ ako u Kriznom štabu „pojma nisu imali da li je manje od 100 obolelih dnevno ili 400“ i dodao da ne smatra da je to bilo svesno igranje sa životima ljudi.

„Ovo je – ćuti, zažmuri, samo da se ne sazna, do izbora, pa šta možemo, borićemo se sa posledicama“, kazao je epidemiolog.

Govoreći o kredibilitetu članova Kriznog štaba, on je ocenio bi bilo da su podneli ostavke tog 7. maja, jer sve te aktivnosti koje su dopustili zbog izbora, bile su protivne osnovnim epidemiološkim principima.

Govoreći o podacima BIRN-a o obolelima i preminulim, Radovanović je kazao i da je svima moralo da bude indikativno kada je prestalo da se objavljuje u dnevnim bilansu odakle je preminuli.

„Ti podaci su inače poseban skandal, to su brojevi koji se nikada nisu slagali i cilj je bio da se ne zna prava istina. A (Institut) „Batut“ je krovna ustanova zdravlja u Srbiji. Kao da je bio dodati bahati pristup – lažemo, pa šta? Jasno je bilo da ti podaci nisu tačni“, naveo je.

Radovanović smatra da građani sad imaju apsolutno razloga, da sumnjaju u sve što dolazi iz zvaničnih izvora.

On smatra da će Krizni štab morati narednih dana da uvodi sve primerenije mere koje odgovaraju situaciji, poput zabrana skupova i međugradskog saobraćaja jer to zahteva trenutna epidemiološka situacija.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend