Društvo Sport

Razvoj sporta jedan od prioriteta Grada Požarevca, ove godine 100 miliona iz budžeta

FotoTS/konferencija za medija
Grad Požarevac je u ovoj godini opredelio skoro 100 miliona  dinara za redovno godišnje finansiranje programa sportskih organizacija i klubova na području grada Požarevca. Odobreno je 68 programa za finasiranje.  Najviše sredstava i ove godine dobio je Odbojkaški klub Mladi radnik.

Na konferenciji za medija koja je održana u gradskom zdanju predstavljen je plan za razvoj sporta na teritoriji grada Požarevca za naredni period kao i budžet koji je dodeljen sportskim klubovima.

Po rečima gradonačelnika Saše Pavlovića ove godine je Grad povećao prethodno opredeljena sredstva na ime redovnog godišnjeg finansiranja programa sportskih organizacija  i klubova na području grada Požarevca  na iznos  od oko 99.650.000 dinara a sve u cillju da se klubovima pomogne koliko je moguće. Prošle godine  grad je opredelio 92 miliona dinara.   Dodatnih 7 miliona dinara grad je opredelio kako bi  finansirali celokupne programe i došli do nekog iznosa od 100 miliona dinara.

FotoTS. / gradonačelnik Saša Pavlović

Ovo su značajna sredstva,  Grad je  u godinama iza nas jedan period imao opredeljena sredstva u iznosu od 70 miliona dinara i  godinama smo povećavali ta sredstva i evo došli smo cifre od skoro 100 miliona dinara.“ – rekao je gradonačelnik.

Pavlović je istakao  da će Grad Požarevac i  ubuduće pomagati finansiranje što kroz finansiranje redovnih godišnjih programa ali i na drugačiji način.

Što se tiče sporta tu imamo tri pravca:  Prvi pravac: Finansiranje godišnjih .programa,  finansijsko pomaganje grada Požarevca i ova naša dobra volja da pomažemo sportskim klubovima, drugi pravac je poboljšanje sportske infrastrukture na kojoj smo radili godinama  unazad i na kojoj ćemo i ubuduće raditi,  što kroz obnavljanje sportskih terena dečijih igrališta iako  to nije deo klasičnog sporta ali je jedan vid sportke rekreacije.  Svedoci smo da smo unazad otvorili i niz dečijih igrališta  i radićemo to  i ubuduće. A treći pravac:Sanacija infrastrukturnih  sportskih objekata a takođe iako se ukaže prilika izgradnja novih.“- istakao je Pavlović.

Pavlović  dodaje  da Grad intenzivno razmišlja i o razvoju sporta kao i u ulaganje  u sportsku infrastrukturu ali se intenzivno radi i na projektu zatvorenog bazena.

Da li razmišljamo o tome govori i sam budžet. U fazi je  izrada projekta zatvorenog bazena u fazi smo bili izrade projekta Aneksa sporstke hale ,svedoci smo da smo godinama iza nas radili na sanaciji sportske hale u Kostolcu i sportske hale u Požarevcu.“- kaže Pavlović.

Po prvi put iz budžeta će se finansirati i dva nova  rukometna kluba ,Omladinski rukometni klub Mladi Radnik i rukometni klub Nemanjić a u cilju uzdizanja rukometa u gradu.

„Ono što je jako bitno naglasiti da finasiramo sada i  Savez za školski sport takođe će se ove godine finansirati iz budžeta grada kako bi organizovali školske lige u nekoliko sportova.  To je i bio povod dolaska  Željka Tanaskovića, predsednika za školski sport,  gde je bilo priče o dodatnom ulaganju u školski sport i osnivanje školskih liga koje su nekada postojale. Radimo na tome, opredeljena su određena sredstva.

Broj prijavljenih sportskih organizacija ove godine bio je 69, odobreno je 68 programa za finasiranje .Član gradskog veća zadužen za sport, Milan Jović obrazložio je dodeljena sredstva klubovima i naglasio  da je ove godine od 69 prijavljenih jedan klub odbijen i dodao da je uložen i jedan  prigovor od strane kluba Železničar koji je od  komisije za sport odbijen kao neosnovan.

Foto/TS/Milan Jović -član gradskog veća za sport

Ove godine je preko konkursa  požarevačkim klubovima dodeljeno 99,65 miliona dinara. Najviše sredstava i ove godine dobio je Odbojkaški klub Mladi radnik, 17 miliona dinara. Sportskom Savezu Srbije je po konkursu odobreno oko 13,38 miliona dinara, a  Fudbalskom klubu Mladi radnik 1926 komisija za sport je dodelila je 13 iliona dinara.Konjičkom društvu „Knez Mihailo“ je odobreno 5,3miliona dinara, dok je po 5 miliona dinara  odobreno Košarkaškom klubu Požarevac i Ženskom fudbalskom klubu Požarevac. Klubu Malog fudbala Požarevac dobiće 3 miliona dinara.

Ostali klubovi su dobili manje sredstava grad finansira 68. sportska kluba i udruženja sa teritorije grada.

Muški rukometni klub Požarevac je odbijen. Kako se navodi u obrazloženju komisije za sport njihov zahtev za finasiranje godišnjih programa je ocenjen kao neosnovan, zato što je u trenutku dodele sredstava poslovni račun ovog kluba bio u blokadi. Prema podacima Narodne banke Srbije MRK Požarevac je u blokadi od 23. oktobra 2019. godine a blokiran je zbog duga od oko 161 hiljade  dinara.

Truduli smo se da osluškujemo potrebe svih klubova i ovom raspodelom se nadamo da smo omogućili nesmetan rad svih klubova koji su na teritoriji grada Požarevca.“-  istakao Milan Jović.

FotoTS/ Zlatan Kostić predsednik Sportskog Saveza grada Požarevca

Predsednik Sportskog  Saveza  grada  Požarevca Zlatan Kostić iskoristio je priliku da se zahvali gradonačelniku i gradu u ime Sportskog Saveza i svih klubova kao i njihovih članova.

Požarevac će ove godine biti i domaćin  biciklističke trke  „Tur de Srbija“ i za to su opredeljena sredstva. Pored finansiranja programa i ulaganja u sporstku infrastrukturu po rečima Pavlovića Grad želi da   poveća i broj sportskih manifestacija na teritoriji grada.

Najveći brend  grada Požarevca Ljubičevske konjičke igre i ove godine su u planu da budu jedna od glavnih sportskih događaja.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend