Društvo

RGZ: Omogućen direktan i besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti

Republički geodetski zavod saopštio je da je svim državnim institucijama, profesionalnim korisnicima i javnim beležnicima omogućio direktan i besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti, zbog čega građani više nisu dužni da pribavljaju izvode iz lista nepokretnosti da bi ostvarili svoja prava.
ilustracija/pixabay

Uprkos tome, broj podnetih zahteva za izdavanje listova nepokretnosti na šalterima Službi za katastar nepokretnosti smanjen je za samo 50 odsto za potrebe postupaka u nadležnosti javnih beležnika, a 30 odsto je manji broj zahteva od strane drugih državnih organa i javnih preduzeća.

Na osnovu tog podatka, jasno je da javni beležnici i druge institucije u kojima građani ostvaruju svoja prava ne koriste mogućnosti, koje su im se pružaju direktnim i besplatnim pristupom Geodetsko katastarskom informacionom sistemu katastra nepokretnosti i na taj način građane i dalje maltretiraju i izlažu nepotrebnim troškovima, navodi se u saopštenju.

Pored toga, Republički geodetski zavod upozorava da javni beležnici izazivaju konfuziju i zbunjuju građane, jer izdaju izvode iz listova nepokretnosti, čija forma nije u skladu sa propisanim odredbama.

Pozivamo sve javne beležnike, geodetske organizacije i ostale institucije koje koriste podatke katastra nepokretnosti da radi efikasnosti postupaka koje vode, a u interesu građana, koriste sve prednosti servisa i aplikacija koje je razvio Republički geodetski zavod, za koje je dobio niz priznanja domaćih i stranih institucija i organizacija, zaključeno je u saopštenju.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend