Društvo

Sakupljači otpada obezbeđuju postojanje reciklažnog sistema

Foto: S.Lisac
Sakupljači sekundarnih sirovina prikupe oko 75% otpada koji se trenutno reciklira u Srbiji, pokazuje istraživanje USAID-a.

Prema podacima Svetske banke jedan odsto urbane populacije u zemljama u razvoju preživljava sakupljajući sirovine iz otpada, što je najmanje 15 miliona ljudi. Mnogi od njih pripadaju ranjivim grupama: reč je o migrantima, Romima, nezaposlenima, ženama, deci, starijima…

Trgovina sekundarnim sirovinama veoma je profitabilna, ali sakupljači otpada u Srbiji spadaju u red najsiromašnijih stanovnika. Među sakupljačima je i veliki broj dece, tačnije čak 25% sakupljača čine mlađi od 18 godina.

U Srbiji oko 50 hiljada ljudi neformalno radi na sakupljanju sekundarnih sirovina, 10.000 su Romi.

Prema podacima Zelene inicijative, tipični sakupljač sekundarnih sirovina u proseku živi 46 godina, pripada najugroženijoj i najsiromašnijoj društvenoj grupi, nezaposlen je, radi prosečno 12 sati dnevno, i mesečno zaradi od 15.000 do 18.000 dinara, a prema procenama Republičkog sindikata sakupljača Srbija svake godine izveze sekundarne sirovine u vrednosti od oko 150 miliona evra.

Na privremenoj deponiji Jereminijino polje dolaze sakupljači sekundarnih sirovina. Jedan od njih, Ramadan,  kaže da sakuplja gvožđe i dnevno zaradi oko 600 dinara. Ovde se može naći i unovčiti karton, limenke, flaše, plastika, bakar. Zna da će se deponija do kraja godine zatvoriti. Ne zna šta će posle.

Stalna konferencija romskih udruženja građana nedavno je pokrenula inicijativu za donošenje zakona koji će omogućiti da Romi u državnim i gradskim ustanovama i institucijama oni čine 2,4 odsto zaposlenih, koliko ih procentualno ima u Srbiji. Jedan od načina da uđu u legalne tokove poslovanja moglo bi da bude i proširenje Zakona o sezonskim poslovima, na oblast sekundarnih sirovina, smatraju u Ligi Roma.

Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend