Društvo

Samit G20: Obezbediti vakcine protiv KOVID-19 za sve

Lideri najmoćnijih država sveta završili su samit Grupe 20 obećanjem da neće štedeti napore u zaštiti života i osiguravanju pristupa vakcinama protiv KOVID-19 za sve ljude.
publicdomainpictures/Ilustracija

Dvodnevni samit šefova država održan je praktično zbog pandemije koronavirusa, koja je prouzrokovala smrt najmanje 1,38 miliona ljudi, a najveći broj umrlih u svetu zabeležen je u sedam zemalja G-20.

Virus je uništio stotine miliona radnih mesta širom sveta i odveo milione ljudi u krajnje siromaštvo.

Virus je “otkrio ranjivosti u našoj spremnosti i odgovoru i naglasio naše zajedničke izazove”, navedeno je u jučerašnjem saopštenju G-20 koja se usredsredila na borbu protiv korona virusa, jačanje zaštite životne sredine i podrške globalnoj ekonomiji.

Grupa je obećala “da neće štedeti napore da zaštite živote”.

G-20, koji uključuje SAD, Indiju, Kinu, Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku, Japan i druge, takodje je naglasila važnost globalnog pristupa vakcinama, lekovima i testovima na KOVID-19.

G-20 je izrazila podršku naporima poput Kovaksa, medjunarodne inicijative za distribuciju vakcina protiv KOVID-19 zemljama širom sveta. SAD se nisu priključile sistemu Kovaks pod predsednikom Donaldom Trampom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima u nedelju u Berlinu posle virtuelnog samita da je Nemačka dala finansijsku podršku inicijativi Kovaks, ali da je potrebno više novca.

Izjava G-20 nije se direktno odnosila na hitni apel generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koji je rekao da je potrebno 28 milijardi dolara dodatnih ulaganja za masovnu proizvodnju, nabavku i isporuku novih vakcina protiv KOVID-19 zemljama širom sveta, uključujući četiri milijarde dolara odmah.

Takodje postoji zabrinutost da su zemlje poput Britanije, SAD, Francuske i Nemačke direktno pregovarale sa farmaceutskim kompanijama, što znači da je većina svetskih zaliha vakcina već rezervisana.

“Srećom, sada postoji nada za vakcine”, rekla je Merkel, dodajući da je “važno da ne samo Evropa obezbedi vakcine, kao što to sada čini Evropska unija, već … da je važno da ceo svet ima pristup vakcinama.

Saudijski kralj Salman je zaključio samit, rekavši da je završna izjava G-20 “uspela da pošalje poruku nade i ohrabrenja svim ljudima širom sveta”.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend