Društvo

Šarčević: Prijemni ispiti za fakultete planirani za 22. jun

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da su prijemni ispiti za fakultete planirani za 22. jun, a da veliki maturanti imaju obavezu da odbrane maturske radove sredinom juna.
Boom93/Marko Veljković

„Ono što će biti drugačije za upis na fakultete jeste da je mnogo više budžetskih mesta nego što ih studenata upiše. Napravili smo analizu upisa poslednje tri godine. Dali smo predlog da se preusmere budžetska mesta na nešto što je aktuelnije“, rekao je Šarčević.

„Mali maturanti će imati sve modele koji su bili na prethodnim maturama, uživo naravno. Na probnim testovima su bila sva pitanja zatvorenog tipa, da im olakšamo malo. Početkom juna ćemo ih pozivati da vide kako se popunjavanju formulari, kako izgledaju otprilike otvorena pitanja“, rekao je Šarčević za B92.

Ministar je ocenio da je obrazovni sistem spreman za povratak dece u škole, ali je istakao da je bitna spremnost roditelja.

On je kazao da postoji potreba da se određeni delovi obrazovnog sistema uključe u proces rada zbog dece čiji roditelji moraju da rade.

Uslovi za rad fakulteta su uspostavljanje gradskog i medjugradskog prevoza

Predsednica Konferencije univerziteta Srbije(KONUS) prof. Ivanka Popović kaže da je preduslov da fakulteti počnu da rade uspostavljanje gradskog i međugradskog prevoza, kao i da se otvore studentski domovi.

„Nekoliko preduslova mora da se ispuni pre nego što studente vratimo fizički na fakultete, a to je da proradi međugradski i gradski prevoz, pripreme studentski domova. Beogradski domovi u roku od dva dana mogu da budu spremni. Specifična je situacija u Nišu i Kosovskoj Mitrovici“, rekla je Popović na sednici Rektorskog saveta.

Nedelju dana nakon što se otvore studentski domovi, mogu da počnu sa radom fakulteti. Sve visokoškolske ustanove, privatne i državne, pre otvaranja biće dezinfikovane, tehničko osoblje mora proći obuku kako da održava higijenu u zgradama.

Na fakultetima će krenuti u blokovima praktični deo nastave, realizacija aprilskog roka.

Poteškoće sa praktičnom nastavom imaće studenti medicine, stomatologije i nastavničkih fakulteta. Plan je da se praktična nastava za njih odloži na jesen.

Što se tiče upisa na fakultete za sada važe rokovi koji su planirani, a da li će biti pomeranja zavisi od aktuelne situacije.

Rektorski savet očekuje da će naredna akademska godina početi polovinom oktobra.

IZVOR: Tanjug

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend