Društvo

Savet za brigu o starim licima grada Požarevca: “Dnevni boravak za stara lica jedan od prioriteta”

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. Oktobra sa ciljem da naglasi važnost smanjenja nejednakosti u životnom okruženju stanovnika trećeg doba kao i prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima ove starosne grupe.
dekica
Foto/T.S.

Ovogodišnje 30. obeležavanje 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, potpuno je drugačije u odnosu na sva prethodna. Prethodnih 29 godina, pravili su se  skupovi i manifestacije sa učešćem velikog broja starijih osoba, kako bi promovisali aktivno starenje, skrenuli posebnu pažnju na njihove potrebe i izazove sa kojima se suočavaju.

Ove godine se pojavila se pandemija virusa Covid-19 koja je zahvatila ceo svet. S obzirom na veće rizike sa kojima se suočavaju starije osobe, kod nas u Srbiji, tokom vanrednog stanja u trajanju od 53 dana, primenjivane su mere kojima je, između ostalog, ograničena sloboda kretanja. Ovim merama najviše su pogođene starije osobe, čija je sloboda kretanja 35 dana bila suspendovana.

Povodom obeležavanja meseca starih uvek se setimo problema koji muče najstariju populaciju u oktobru, međutim njihovi problemi traju i ostalih 11 meseci zbog toga se Savet za brigu o starim licima Grada Požarevca cele godine bavi poboljšanjem životnih uslova naših najstarijih sugrađana”-rekao je u izjavi za Boom 93 Predsednik Saveta za brigu o starim licima grada Požarevca, Zoltan Vaštag.

Foto/ Zoltan Vaštag predsednik Saveta za brigu o starim licima Grada Požarevca

Težište rada Saveta bilo je na sagledavanju problema i potreba starih lica  i načinu njihovog rešavanja. U cilju poboljšanja statusa starih lica Savet je predložio gradskoj upravi grada Požarevca niz  prioritetnih aktivnosti. Jedan od prioreta po rečima Vaštaga je da se obezbedi objekat za smeštaj  starih lica na bazi dnevnog boravka jer je veliki problem sa licima koja su starija a nisu mnogo aktivna, ili imaju neki zdravstveni problem i na neki način su i teret svojim porodicama tu bi bilo rešenje dnevni boravak za stara lica.

“ Prvo smo mislili da napravimo Dom za stara lica sa dnevnim boravkom, međutim to iziskuje velika finansijska sredstva, a sada u saradnji sa Gradom pokušavamo da nađemo rešenje za smeštaj starih lica na bazi dnevnog boravka,pa kao što je slučaj sa vrtićima i ovde je jedno od rešenja da se privatna inicijativa u sadejstvu sa gradom udruži i da se napravi Dom i dnevni boravak. Suština je da korisnik dnevnog boravka je tu sa svojim vršanjicima, ima medicinsku i svu drugu pomoć i potpuno je zbrinut dok su neki od ukućana preko dana na poslu”-istakao je Vaštag.

Savet je  takođe  inicirao da se napravi takozvana socijalna karta uz pomoć Centra za socijalni rad i Udruženja penzionera sa ciljem da se stvori realna slika socijalne strukture najstarijih sugrađana. To bi omogućilo blagovremenu pomoć onima kojima je ta pomoć stvarno potrebna. Trenutna procena je da je  na teritoriji Požarevca I Kostolca starijih lica oko 10 hiljada a oni kojima je pomoć zaista potrebna oko 4500 najugroženijih.

Vaštag je dodao da se godinama unazad organizuje akcija za poboljšanje zdravstvene zaštite starih lica u saradnji sa domovima zdravlja i predsednicima Saveta Mesnih zajednica.  U prostorijama mesnih zajednica organizuju se akcije merenja krvnog pritiska, šećera u krvi i slični zdravstveni pregledi i daju se zdravstveni saveti najstarijim sugrađanima.

Prošle godine je preko Udruženja penzionera realizovana  akcija digitalnog opismenjavanja. U tu svrhu organizovan je kurs za obuku istih.

„Potreba se javila zbog specifičnih okolnosti jer je  na teritoriji Požarevca i Kostolca   registrovan veliki broj starih lica čija  deca i njihove porodice žive u dijaspori. A u cilju lakše komunikacije sa njima tj korišćenja interneta, skypa kao i drugih mreža za komunikaciju organizovani su kursevi u Požarevcu u Udruženju penzionera i u Kostolcu u prostorijama biblioteke“- kaže predsednik Saveta za brigu o starim licima.

Preko Udruženja penzionera Savet za brigu o starim licima je  inicirao  organizovanje kulturno obrazovnih programa.  Grad Požarevac organizovao je i  nabavku i distribuciju paketa pomoći za najugroženije sugrađane, a akivna je i usluga geronto domaćica koje rade i na teritoriji Požarevca i Kostolca“- istakao je Vaštag.

Pokrenuta je inicijativa rekreativnog bavljenja sportom ali su te aktivnosti obustavljene ili minimalizovane zbog korona virusa. Poštujući mere  koje je preduzela Vlada Republike Srbije ukinuta su masovna okupljanja starih lica a pri tome su sačuvani život velikog broja najstarijih sugrađana. U tom cilju odloženo je i tradicionalno sportsko takmičenje starih lica pod sloganom “Zabranjeno starenje.”

“Daljim radom a prateći potrebe naših najstarijih sugrađana Savet će nastaviti rad na poboljšanju uslova za bolji život. Naš cilj je da najstariji sugrađani imaju dobar i dugovečan život okružen ljubavlju. Duhovna snaga i fizičko kretanje su najbolji lek za uspešan i dostojanstven život čoveka usklađen sa unutrašnjim i spoljnim svetom”- istakao je Vaštag.

Sve inicijative i planirane aktivnosti Saveta za brigu o starim licima realizuju se u skladu sa  definisanim LAP-om  (Lokalnim akcionim planom za unapređenje položaja starijih lica na teritoriji Grada Požarevca.

Na nivou lokalne zajednice, Međunarodni dan starijih osoba  obeležiće se u petak, 02. oktobra 2020. godine, u periodu od 8,00 do 10,00 sati u prostorijama Crvenog krsta Požarevac.

 

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend