Društvo

Seksualno zlostavljanje u Petnici, tri godine se ništa nije preduzimalo

ilustracija/pixabay
Pet žrtava seksualnog zlostavljanja u Istraživačkoj stanici Petnica, u periodu od 2003. do 2014. godine, progovorilo je o svojim iskustvima u novom broju nedeljnika Vreme.

Novi broj nedeljnika Vreme izlazi u četvrtak, 24. juna, a kako je najavljeno, radi se o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće.

Nedeljnik Vreme je najavio da su se metode nasilnika kretale od manipulacije žrtvama do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene, pretnje… U dva slučaja je došlo i do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju.

Vreme piše da postoji 20 žrtava koje su se poverile nekome, ali njihov stvarni broj nije poznat. Neke od sagovornica ovog nedeljnika pokušavale su godinama da pitanje seksualnog zlostavljanja pokrenu pred upravom Petnice, pa i da slučaj prijave policiji.
U tekstu o zlostavljanju citirane su i izjave bivšeg direktora IS Petnica Vigora Majića i sadašnjeg – Nikole Božića. Po njihovim rečima, uprava je od 2014. imala saznanja da problem postoji, ali prve mere preduzete su tek 2017.
Nedeljnik prenosi i lično izvinjenje Vigora Majića žrtvama nasilja u Petnici.
Direktor Petnice Nikola Božić rekao je za nova.rs da u ovom trenutku medijski prostor žele da daju žrtvama, kako bi se najpre čuo njihov glas.
“Nakon toga ćemo razgovarati više o toj temi”, poručio je Božić.
Pre nekoliko meseci na jednom poznatom domaćem forumu pokrenuto je pitanje zlostavljanja devojčica u Petnici, nakon što je jedna korisnica upitala da li su drugi čuli priče o sličnim dešavanjima.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend