Društvo Ekonomija

Seničić: Osiguravajuće kuće ponudile polise za samo desetak turističkih agencija

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je da su tri osiguravajuće kuće ponudile polise osiguranja putovanja za samo desetak turističkih agencija, ali da nema potvrdu da su ih one prihvatile.
Foto/T.S. Boom93 turistička agencija

“Osiguravajuće kuće Dunav, Triglav i Globos ponudile su za desetak većih turističkih agencija polise osiguranja, koje bi godišnje koštale od 12.000 do 19.000 evra”, rekao je Seničić.

Dodao je da te turističke agencije nisu odmah prihvatile ponudu i da je neracionalno i da je prihvate i u slučaju da mogu da plate tu sumu, kada je neizvesno da li će sledeće godine biti moguća turistička putovanja.

“Pregovaramo mesec dana i ako za tri-četiri dana ne postignemo dogovor objavićemo da je kraj pregovorima”, rekao je Seničić.

Najbolje rešenje je, prema njegovim rečima da se visina premije obračunava prema prometu, a ne paušalno kao do sada.

Turističke agencije su tokom pregovora sa osiguravajućih kućama tražile da one produže polise osiguranja na tri meseca, do kraja godine, a da se u međuvremenu traži trajnije rešenje.

Premije osiguranja su turističkim agencijama istekle 1. oktobra i od tada su agencije u blokadi, jer nemaju licence za rad za šta je preduslov osiguranje putovanja.

“Kada nema prometa, odnosno putovanja, nema ni rizika za osiguravajuće kuće, pa tako premija ne treba da se plaća paušalno, nego treba da zavisi od prometa”, rekao je Seničić.

Agencije očekuju da, kako je rekao, sa novim ministrom trgovine rade na izmeni Pravilnika o garancijama za putovanja, jer su u ovim uslovima iznosi za garancije preveliki.

Kada su osiguravajuće kuće najavile da će se, zbog visokog rizika zbog pandemije koronavirusa povući iz posla osiguranja putovanja, država je podsetila da garancije mogu da izdaju i banke.

Pravilnik predviđa da vrednost bankarske garancije, zavisno od veličine agencije, iznosi od 200.000 evra do 400.000 evra.

Turistički radnici su prošle nedelje predali zahteve Vladi Srbije, u kojima se traži rešenje problema polisa, bespovratna pomoć od jednog do pet miliona dinara, zavisno od veličine agencije, odlaganje i otpis poreza.

Ukupna vrednost nerealizovanih putovanja je oko 85 miliona evra, a državna pomoć bi, ako bi se uvažili svi zahtevi iznosila oko 15 miliona evra, tvrde turistički radnici.

“Do sada je otkazano 120.000 putovanja za 300.000 putnika”, rekao je Seničić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend