Društvo

Šesto okupljanje ispred Skupštine uz manje demonstranata i bez incidenata

Protest u Beogradu, koji je počeo u utorak zbog najave novih restriktivnih mera u borbi protiv koronavirisa, održan je i sinoć, a skup na platou ispred zgrade parlamenta protekao je bez incidenata i uz učešće znatno manje građana nego prethodnih dana.
N1/printscreen

Na skupu nije bilo govornika, a okupljeni građani su stajali u grupama, nosili transparente i povremeno uzvikivali parole protiv vlasti.

Pojedini demonstranti su pevali pesme o Kosovu, uzvikivali “ne damo svetinje”, duvali u trube i pištaljke, ali je skup protekao bez većih tenzija.

Uniformisane policije nije bilo ispred Skupštine, ali su Konjička jedinica i desetine policajaca bili stacionirani u Kosovskoj ulici, iza zgrade parlamenta.

Skupovi su održani i u Nišu, Čačku i još nekoliko gradova, a okuppili su se i građani Novog Sada koji su za danas bili najavili dolazak u glavni grad Srbije.

Ovo je šesti dan protesta u Beogradu – nakon dva dana u kojima je dominiralo nasilje, treće okupljanje je bilo mirnije, da bi veče kasnije, u petak, protesti ponovo prerasli u nasilne.

Jučerašnji protesti su bili mirniji i protekli su skoro bez incidenata, osim u Beogradu, gde je na kraju došlo do sukoba sa policijom.

Tom prilikom je uhapšeno 42 osobe, osumnjičenih da su učestvovali u neredima i napadima na novinare, a kamere su zabeležile da su na kraju protesta gradjane privodili i sakupljali i u holu parlamenta.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend