Društvo

Sindikat pravosuđa: Manjak osoblja kriv za nerazumno dugo trajanje postupaka

Sindikat pravosuđa Srbije uputio je otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić, u kom se navodi da je Vlada Srbije dužna da obezbedi sve neophodne uslove za funkcionisanje pravosuđa, koja je na "drastično povećan" broj predmeta reagovala smanjenjem broja pravosudnog osoblja i zabranom zapošljavanja.
čekić
Pixabay/ilustracija pravda

Nakon njene ocene da se usled neažurnosti sudova “enormna sredstva isplaćuju građanima zbog nerazumno dugog trajanja sudskih postupaka”, a da “toga ne bi bilo da je ona imala uticaja na sudstvo”, sindikat navodi da su propisi, koje predlaže Vlada i usvaja Skupština, “glavna prepreka za bolji učinak i delotvoran rad pravosuđa”.

“Srpski sudovi, u periodu od 2012. do kraja 2019. godine, rešili su blizu 18 miliona predmeta. Prošle godine je 2.531 sudija, zajedno sa 10.685 sudskog osoblja, rešilo 2.268.769 predmeta. Međutim, imajući u vidu da je u 2019. primljeno novih 2.244.102 predmeta stiče se utisak da ništa nismo radili”, piše u saopštenju.

Godišnje se iz republičkog budžeta svake godine izdvaja od 10 do 13 miliona evra za kazne za suđenje u nerazumnom roku.

Dodaje se i da je za ažurnije pravosuđe potrebno dovoljno zaposlenih, prostora i finansija, a da se, prema izveštaju Vrhovnog kasacionog suda, povećanje broja predmeta koji se tiču zaštite prava na suđenje u razumnom roku odnosi na izvršenje presuda protiv društvenih preduzeća, što je suspendovano Zakonom o privatizaciji.

“(Na to) sudovi nisu imali uticaj, niti su se sredstva od privatizacije slivala u sudski budžet, da bi se sada šteta isplaćivala iz sredstava namenjenih za rad sudova… Povrede ljudskih prava činili su drugi organi, a ne sudovi, pa se ne mogu prihvatiti kritike da se enormna sredstva isplaćuju građanima zbog nerazumno dugog trajanja sudskih postupaka”, dodaje Sindikat pravosuđa Srbije.

Kada je reč o srpskim tužilaštvima, sindikat navodi da su ona u proteklih osam godina imala blizu četiri miliona predmeta u radu, a da se od 2012. do 2019. godine broj krivičnih prijava uvećao skoro 60 odsto, iako se istovremeno tvrdi da je “stopa kriminaliteta smanjena”.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend