Društvo

SINOS: Upozorimo javnost na težak položaj novinara, ugrožena sloboda medija

Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozvao je svoje članove i druge zaposlene u medijima da 3. maja, tradicionalnom simboličnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" upozore javnost na težak položaj novinara i medijskih radnika, koji ugrožava slobodu medija i pravo građana na istinito, pravovremeno i sveobuhvatno informisanje.
ilustracija/pixabay

U saopštenju se navodi da će akcija održati sutra od 11.55 do 12 časova, povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija.

U današnjem saopštenju te organizacaije se ukazuje da je vanredno stanje izazvano epidemijom koronavirusa dodatno pokazalo da medijski radnici u Srbiji imaju male i neredovne zarade, da rade bez ili sa lako raskidivim ugovorima, da im je zabranjeno sindikalo organizovanje.

Dodaje se i da medijski radnici trpe pritiske vlasti i vlasnika medija da se izveštava u njhovom, a ne u javnom interesu, kao i da se novinari hapse i da im se preti.

„Profesionalno i istraživačko novinarstvo zamenjeno je lažnim vestima, umesto informisanja u skladu sa Ustavom i zakonima imamo propagandu sa pretećim i uvredljivim izveštajima i porukama i rijaliti programe koji su bruka srpskog novinarstva. SINOS poziva kolege da se udruže i zaštite svoja radna i profesionalna prava jer je to jedini način da sačuvaju svoje radno mesto i profesiju“, navodi se u saopštenju.

IZVOR: N1, Beta

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend