Društvo

Situacija i dalje nesigurna – samo zdravo dete može u školu, roditelji će biti saradnici

Epidemiolog Predrag Kon je rekao na konferenciji za novinare Kriznog štaba da su brojevi i dalje visoki i da je stuacija i dalje nesigurna i pored poboljšanja. Prema njegovim rečima, samo zdravo dete može u školu, roditelji će bi saradnici. Ponašanje u školi biće definisano za nastavnike i učenike.
N1/Printscreen

Epidemiolog Predrag Kon rekao je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da je u Beogradu situacija takva da se iz dana u dan registruje smanjenje definisanih sumnji na kovid ali to ide sporije nego što bi se očekivalo za razliku od pražnjenja bolnica.

„Virus je i dalje sa nama. Brojevi su i dalje visoki i stuacija je i dalje nesigurna i pored poboljšanja“, kaže Kon.

Što se tiče učenika, o tome će biti u utorak sastanak Kriznog štaba, ukazao je Kon. „Razmatra se i dosta toga je prodiskutovano, postoje tehnička pitanja za mogućnosti škola i zajedno sa Ministarstvom prosvete će se sve rešavati, podvlači Kon.

Prema njegovim rečima, samo zdravo dete može u školu, roditelji će bi saradnici.

Roditelji će morati da izmere temperaturu detetu, da se ne bi to prepuštalo školama, kaže Kon i dodaje da će biti potrebno da razgovaraju sa svojom decom.

„Samo ponašanje u školi biće definisano za nastavnike i učenike, neće biti teško kako izgleda u prvi mah. U mlađim razredima do 5. će biti nastava u školama, a za ostale kombinovano, drugačije će biti za ostale učenike“, rekao je dr Kon.

To je podložno promeni, istakao je Kon i ukazao da sutra imaju završni dogovor sa delom Kriznog štaba, tako da će se pažljivo pristupiti ovome.

„Ono što je bitno da u mlađim uzrastima nema težih slučajev obolevanja, niti je visok nivo transmisije“, kaže Kon i dodaje da će biti u pripravnposti sve epidemiološke službe.

Govoreći o problemu dece sa autizmom, rekao je da toj deci ne može da se kontroliše ponašanje u smislu kontakata i ne možete garantovati da oni što rade sa njima ne mogu da donesu kovid.

„Krajnje rešenje je da bi trebalo da rade svi ti centri, dnevni boravci, ali tu postoji strah ljudi da ih neće dovoljni zaštititi i kako će to roditeljima preneti. Rešenja praktično nema. Centri treba da rade kao vrtići, to je moje mišljenje. Ne postoji potpuna saglasnost svih strana“, kaže Kon.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend