Društvo

Škole u Požarevcu čekaju odobrenje Ministarstva prosvete za organizovanje matura

Boom93/T.Spasojević
Da li će maturanti u Požarevcu proslaviti završetak školovanja još je neizvesno, jer većina direktora navodi da čekaju odluku i odobrenje Republičkog kriznog štaba, ali i Ministarstva prosvete. Situacija je slična i u osnovnim školama, roditelji koji organizuju slavlja, prema rečima direktora, još nisu počeli pripreme, te je neizvesno i da li će osmaci proslaviti svoj dan.

Sredinom maja članovi Republičkog kriznog štaba su istakli da postoji mogućnost da će od 21. juna moći da se organizuju proslave, te se većina direktora srednjih i osnovnih škola u Požarevcu oslanja na taj datum i čeka dalja uputstva viših instanci.

U pojedinim srednjim školama učenici četvrtog razreda su završili sa nastavom, dok će drugi narednih dana to učiniti, a proslava mature, kaže direktor Politehničke škole, Darko Radovanović zavisi od odluke Ministarstva.

“Za sada nemamo nikakvu informaciju, jer čekamo odobrenje Ministarstva, znam samo da iako bude nečeg neće biti u toku juna jer je taj 21. jun zakazan kao neki datum od kada će možda biti dozvoljeno i onda eventualno kraj juna početak jula će biti ukoliko epidemiološki uslovi to dozvole”, navodi on.

Takva je situacija i u Ekonomsko-trgovinskoj školi, pa se direktorka ipak nada da će nakon odluke štaba i Ministarstva sve ipak biti u redu kada se govori o proslavi mature.

“Osim onog što je Krizni štab rekao da će biti nakon tog 21. juna, Ministarstvo još uvek nije izašlo sa zvaničnim dopisom. Naravno mi smo preliminarno isplanirali i imamo neke datume u dogovoru sa restoranima, maturanti se naravno spremaju, ali i dalje čekamo zvanično saopštenje”.

Na drugoj strani direktorka Požarevačke gimnazije navodi da su učenici sami organizovali proslavu, ali da će se takođe sačekati i na uputstva Ministarstva.

“Škola im je pomogla da do toga dođe, ali je to njihova organizacija. Mada i pored toga sačekaće se uputstva Ministarstva, a proslava će se organizovati kada to dozvoli epidemiološka situacija”, navodi Danijela Žukovska.

Upitne i proslave male mature

Osmaci završavaju školsku godinu 8. juna, a već nekoliko godina proslavu povodom toga organizuju njihovi roditelji. Ovogodišnje slavlje je i dalje na čekanju, kaže direktorka Osnovne škole “Sveti Sava” Margareta Sekulović.

“Savet roditelja to organizuje, škola nema nikakve veze, mi još uvek nismo ni razgovarali sa njima, tako da za sada ne znamo i čekamo da nam iz Ministarstva stigne dopis koji će nam verovatno razjasniti te stvari”, navodi ona.

Informacije o organizaciji proslave male mature od strane roditelja nema ni direktor OŠ “Desanka Maksimović” Zlatan Radovanović, koji je naveo da će nezavisno od proslave male mature, biti organizovana oproštajni dan u školskom dvorištu.

“Pustićemo muziku i proglasiti đaka generacije tada, ali u dvorištu škole i to je u organizaciji đačkog parlamenta”, rekao je direktor.

Epidemiološka situacija u gradu bolja

Prema informacijama koje smo dobili od direktorke Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Ane Jovanović, epidemiološka situacija u gradu je bolja, a iz ove ustanove narednih dana poslati dopis gradonačelniku Saši Pavloviću sa predlogom za ukidanje vanredne situacije na teritoriji grada.

Podsetimo, pre skoro dve nedelje pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je najavio da će nakon 21. juna biti dozvoljena okupljanja, ukoliko bude do 50 odsto vakcinisanih građana i ako se ne poveća broj novozaraženih.

 

 

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend