Društvo

Space X i NASA poslali astronaute u svemir, raketa preletela Srbiju

Posle opsežnih priprema i jednog odlaganja, drugi pokušaj istorijskog leta sa tla SAD u svemir je uspeo.

 

NASA/Facebook screenshot

Lansiranje je izvedeno u planiranom terminu – 21.22 po srednjeevropskom vremenu. Astronauti Robert Benken i Daglas Hurli su već na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Vreme do svega sat i po pre planiranog lansiranja, nije išlo „naruku“ astronautima. Dvojica astronauta putuju u kapsuli „Kru dragon“. Osoblje „Spejs iksa“ im je poželelo udoban put uz uživanje u divnom pogledu na našu lepu planetu“.

Astronauti su odgovorili da im je čast da učestvuju u ovom poduhvatu. Zajednička misija, u kojoj Nasa prvi put koristi privatnu letelicu, a to je Spejs iks kompanija u vlasništvu Elona Maska je prvi odlazak posade sa teritorije SAD, u poslednjih devet godina.

Nasini astronauti Dag Harli i Bob Benken, trebalo je da se otisnu u orbitu u sredu, 27. maja, ali je lansiranje odloženo zbog loših vremenskih uslova u „Kenedi svemirskom centru“ na Floridi.

Meteorolozi međutim, ranije danas nisu bili optimisti ni ovog puta, i objavili su da vremenski uslovi opet mogu predstavljati problem. U sredu je lansiranje otkazano 16 minuta pre zakazanog poletanja.

Stručnjaci iz Spejs iksa pomogli su ranije astronautima da uđu i da se smeste u kapsulu i sve provere na letelici su obavljene. U vreme današnjeg poletanja, Međunarodna svemirska stanica se nalazi na nadmorskoj visini od 259 milja nad Atlantikom.

Ova misija poslužiće kao krajnji test leta za potvrđivanje sistema transporta posade „Spejs iksa“ od lansiranja pa do pristizanja na cilj. Reč je o poslednjem testu leta za sistem koji treba da bude sertifikovan za redovne komercijalne letove.

Očekuje se da Harli i Benken ostanu na Međunarodnoj svemirskoj stanici između jednog i četiri meseca pre povratka na Zemlju.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend