Društvo

Srbija pala na rang-listi Reportera bez granica

Srbija je pala za tri mesta na rang-listi slobode medija Reportera bez granica u 2020. i sada se nalazi na 93. poziciji, objavio je Dojče vele. Iza nje su u regionu sada samo Crna Gora (105) i Bugarska (111). Nemačka je na 11. poziciji.

Od zemalja regiona najbolje je plasirana Slovenija (32. mesto, prošle godine bila je 34.), a zatim Rumunija koja je pala za jedno mesto na 47. poziciju.

Bosna i Hercegovina se popela za čak 5 mesta na rang listi i sada je 58. Odmah iza nje, na 59. mestu, je Hrvatska koja je takođe za 5 mesta skočila na rang-listi Reportera bez granica.

Grčka je ostala na 65. mestu. Kosovo se popelao sa 75. na 70. mesto rang-liste, a Albanija pala za dve pozicije, na 84. mesto.

Severna Makedonija je 92, s tim što je to skok za tri pozicije u odnosu na prethodnu godinu. Odmah iza nje, na 93. mestu, je Srbija koja je međutim pala za tri pozicije.

U obrazloženju Reportera bez granica navodi se da su mnoga ugrožavanja rada novinara na Balkanu ostala nekažnjena. Posebno se apostrofira da slučaj novinara Milana Jovanovića, u čijoj je kući u Grockoj 2018. podmetnut požar, još nije dobio svoj sudski epilog.

Iza Srbije su, iz regiona, Crna Gora (pad za jednu poziciju, na 105. mesto), kao i Bugarska, koja je ostala na 111. mestu.

Od evropskih zemalja, iza njih su samo još Rusija (149), Belorusija (153) i Turska (154).

Najbolje plasirane, kao prošle godine su Norveška (1), Finska(2) i Danska (3). Nemačka je popravila svoj rang za dve pozicije i sada je na 11. mestu.

Pri samom dnu rang-liste Reportera bez granica su Iran (173) i Kina (177), a na poslednje tri pozicije nalaze se Eritreja, Turkmenistan i Severna Koreja (180).

IZVOR: N1,DW

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend