Društvo Kultura

Šta će biti sa galerijom Milene Pavlović Barili?

Grad Požarevac rebalansom budžeta za ovu godinu izdvojio je skoro 66 miliona dinara za projekat rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje galerije Milene Pavlović Barili.

Realizacija prve faze projekta pod nazivom “Nigde nebo nije tako lepo kao iz mog dvorišta” trebalo bi da počne u 4. kvartalu ove godine, te se očekuje raspisivanje javne nabavke.

Prva faza ovog projekta, obuhvatiće izgradnju nove galerije u dvorištu Milenine rodne kuće, u blizini Narodnog muzeja, od stakla, visine 12 metara u kojoj je predviđeno izlaganje jednog dela radova Milene Pavlović Barili.

Sledeća faza bi bila obnova već postojeće galerije, izgrađene 60-ih godina 20. veka, a treća obnova Milenine rodne kuće iz 19. veka.

Jedan deo građanstva protivi se izgradnji naglašavajući da se rešenja ne uklapaju sa arhitekturom okoline, niti oslikavaju duh porodice Pavlović. Naročito se kritikuje  „stakleno rešenje”.

Pokrenuta je i peticija Udruženja „Zaštitnici Mileninog doma“ kojom se traži zaustavljanje realizacije projekta rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje Galerije Milene Pavlović Barili. Udruženje će se obratiti nadležnim institucijama, odeljenju za urbanizam, gradonačelniku Požarevca, Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika da preispitaju svoja rešenja.

Jelica Milojković, nekadašnja direktorka galerije,  pita se zašto se uopšte upuštalo izradi ovog projekta jer je galerija zadužbina Milenine majke Danice Pavlović Barili.

„Ona je taj objekat ostavila gradu, za osnivanje Mileninog memorijalnog muzeja, uz izričitu želju da se originalni izgled ne menja“  istakla je ranije Milojković.

Kako je prošle godine izjavila direktorka Milenine galerije, Ljiljana Dabić, za kompletan projekat obnove tog objekta i za izgradnju nove galerije u dvorišnom prostoru, biće potrebno ukupno oko 1,6 miliona evra.

Inače, po završetku projekta, prostor će služiti za rad galerije i za izlaganje Mileninih dela, kojih je ukupno 894. Biće izložene i njene lične stvari – štafelaj i pribor za slikanje, nakit i igračke, kao i nameštaj, biblioteka i predmeti porodice Pavlović.

Trenutno, projekat je u fazi dobijanja građevinske dozvole.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanja Lisac

Sanja Lisac

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Odlično napisano g-đice Lisac!

  Sve je jasno,jer je zadužbinar (Milenina majka) zahtevala odeređene uslove za upotrebu zadužbine! Znači nema menjanja ničega,samo nužna rekonstrukcija! Zakoni i Ustav su na strani zahteva zadužbinara i svako postupanje van te želje i zahteva je nezakonito i protivustavno! Isto važi i za legat Kneza Miloša Obrenovića,koga su lokalni vlastodržci-kabadahije nezakonito i protivustavno rasprodali i otuđili!

  To što lokalni vlastodržci-kabadahije i nesposobni partijski direktor javnih institucija žele da opljačkaju budžet grada Požarevca,to je pitanje kojim bi trebalo po službenoj dužnosti da se bave tužilaštvo i policija!!!

  Zakonima i Ustavom je zabranjeno uništavanje kulturnog dobra Republike Srbije!!! Naravno toga se ne pridržava ni Zavod za zaštitu spomenika,ali kad-tad će morati Tužilaštvo da reaguje!!!

  Mogu samo da poručim lokalnim vlastodržcima-kabadahijama i nesposobnim partijskim direktorima javnih institucija,da odustanu od građenja “čardaka ni na nebu,ni na zemlji”,nego da se dobrovoljno predaju Tužilaštvu i Policiji i da priznaju sva počinjena zlodela,kako bi im bila smanjena kazna zbog saradnje sa Tužilaštvom,naravno,sav novac,nekretnine,sve pokretnosti koje su stečene kriminalom da im se oduzmu,naravno i članovima njihove bliže i dalje porodice!!!

  Bukagije i LUSTRACIJA za sve vlastodržce-kabadahije i nesposobne partijske direktore javnih institucija i preduzeća!!!

  POBUNA DO SLOBODE!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend