Društvo

Šta je promenjeno kod prijema u požarevačku Kovid ambulantu?

Dom zdravlja Požarevac u toku sledeće nedelje dobija novih 7 lekara koji će nadomestiti trenutni nedostatak  i na taj način proširiti kapacitete  i smanjiti pritisak na Kovid ambulantu koji je poslednjih nedelja prevelik jer se  dnevno  pregleda do 150 pacijenata. Da bi se dodatno smanjio pritisak i izbeglo celodnevno čekanje ispred Kovid ambulante, pregledi se  mogu zakazati putem telefona koji su istaknuti na sajtu Doma zdravlja, a od koordinatora  se mogu dobiti sve  infomacije o zakazivanju prvih i kontrolnih pregleda.
Covid ambulanta
Foto /T.S. Covid ambulanta

Poslednjih par nedelja  primetan je veliki pritisak na Covid ambulantu Doma Zdravlja Požarevac, sve je teža situacija i redovi ne jenjavaju.

Velika gužva,  nervozni i uplašeni građani, promrzli od čekanja koje je kod pojedinih bilo od ranih jutarnjih sati do kasnih popodnevnih. Neki pacijenti stoje ispred vrata Kovid ambulante a veliki broj njih sedi u šatoru čekajući da ih neko prozove. Većina njih i ne zna kome da se obrati i šta zapravo da radi. Mnogi od njih i sa visokom temperaturom i u veoma lošem fiziškom stanju stoje satima, a neki posle višesatnog čekanja i smrzavanja odustaju i vraćaju se svojim kućama bez da su bili i primljeni na pregled. Ispred Covid ambulante postavljen je šator u kome su klupe i od pre par dana i grejalice za pacijente koji čekaju na pregled.

Foto/TS /šator ispred Kovid ambulante

Veliki broj Požarevljana svakodnevno svedoči ovome i komentariše kroz nezadovljstvo, bes i paniku  na društvenim mrežama šta se sve dešava ispred Covid ambulante u Požarevcu.

Pritisak na Covid ambulantu poslednjih dana je preveliki,  dnevno se pregleda i do 150 pacijenata. Sa pet ekipa mi se maksimalno trudimo, neki lekari rade i po dve smene i non stop su u skafanderu.”- kaže u izjavi za Boom93 direktorka Doma zdravlja Požarevac, Snežana Stojković.

Foto TS/ Covid ambulanta Po
Foto/ T.S. Kovid ambulanta izdavanje rezultata

Da bi se jedan pacijent kompletno pregledao, da se uradi kompletna dijagnostika, rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura i urađen brzi test u Kovid ambulanti i dobio konačan izveštaj potrebno je minimum 5 sati po sledećoj proceduri.

Za pregled pacijenata je potrebno 10-15 minuta, zatim je potrebno nekih sat vremena i 15 minuta da stigne laboratorijski rezultat i  za RTG dijagnostiku potrebno je nekih od 15 do 20 minuta (za snimanje i opis snimka) i  a kraju kada se se sve to završi potrebno je da se uradi izveštaj da se pregleda laboratorija da se očita snimak a za to je potrebno minimum 5 sati.

Na sajtu Doma zdravlja Požarevac sve informacije pre dolaska u Kovid ambulantu

Fizički i tehnički neke stvari zbog procedure moraju da imaju određeni vremenski period, kaže dr Snežana Stojković, direktorka ove Ustanove.

Uvažili smo primedbe građana i da pacijenti ne bi čekali satima ispred kovid ambulante i smrzavali se po hladnom vremenu, da se ne bi stvarala nepotrebna gužva i izbegli da budu u kontaktu sa onima koji su više bolesni, imamo medicinsku sestru koordinatora koja će uzeti njihov broj telefona i obavestiti ih kada svi rezultati budu gotovi. ”-naglašava dr Stojković, direktorka Doma zdravlja.

Na sajtu Doma zdravlja Požarevac građani mogu dobiti sve informacije o zakazivanju  prvog  i kontrolnog pregleda kao i informacije o  zakazivanju PCR testiranja i u Požarevcu i Kostolcu. Stojković je naglasila da građani pre dolaska u Kovid ambulantu obavezno kontaktiraju telefonom i dobiju sve informacije o pregledu i proceduri. Sve informacije o brojevima telefona za prijem u Kovid ambulantu građani mogu dobiti OVDE

Na pitanje da li postoji mogućnost  nekog fizičkog proširenja kapaciteta ili još punktova za Kovid pacijente dr Stojković ističe da fizičko proširenje ne bi dovelo do rešenja problema jer je glavni problem nedovoljan broj kadrova jer je Opštoj bolnici, tj Covid bolnici Požarevac poslato na ispomoć  5 lekara i 17 medicinskih tehničara, a to je u ovoj situaciji veoma veliki broj medicinskog osoblja koje nedostaje da bi Kovid ambulanta radila sa manje opterećenja.

Grad Požarevac je na poslednjoj sednici Kriznog štaba usvojio predlog da nam pomogne u finansiranju još sedam doktora koji bi trebalo da počnu da rade od sledeće nedelje i tako proširimo kadrovske kapacitete i  malo rasteretimo rad Kovid ambulante i olakšamo i lekarima i građanima.”- istakla je dr Stojković.

Doktorka Stojković je dodala da fizičko proširenje kapaciteta u okviru samog Doma zdravlja struka smatra da ne bi bilo dobro jer bi ugrozilo rad svih drugih službi i dovelo do širenja infekcije unutar Ustanove a cilj je sačuvati što više medicinskog osoblja od zaražavanja kako ne bi ugrozili funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Što se tiče zaražavanja unutar Doma zdravlja, ova Ustanova trenutno ima nekih 15-17 radnika koji su pozitivni na Kovid a neki od njih su u Požarevcu i jedan manji broj u Kostolcu.  Po rečima direktorke Doma zdravlja, dr Snežane Stojković, niko od ovih zdravstvenih radnika nije ozbiljno zdravstveno ugrožen.

 

Tatijana Spasojević

4 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Totalno neorganizovano, znam da medicinskom osoblju nije lako ni malo. Narod ceka u redovima i gura se da preda knjizicu, onda neko izadje i kaze ne primaju vise za pregled. Samo ako neko padne na beton onda ce ga primiti.

  • Odličan članak,izuzetno urađen sa slikama na terenu! Medicinari daju svoj maksimum,to je za poštovanje!
    U kriznim situacijama se.funkcioniše na drugi način, primenjuje se strategija iz ratne medicine,pokušaću da pojednostavim, nameste se vojni medicinski šatori,u jednom šatoru se vrši hitna vojno medicinska trijaža na terenu,znači odmah se meri temperatura,puls i pregled pluća,na osnovu toga,teški slučajevi se odmah prebacuju u sledeći šator,gde se radi sekundarna vojna trijaža,kapacitet pluća i odmah se vadi bris i krv,nakon toga se odmah vode na pokretni rendgen i radi se snimak,pa onda hospitalizacija,dok se lakši slučajevi posle prve trijaže određuje termin kada modu biti pregledani! Samo po zdravstvenom prioritetu,samo najteži slučajevi odmah,lakši kasnije!
    Da napomenem sve vreme pacijenti koji čekaju pregled moraju da dobijaju čajeve,instant supe ili rastvore multivitamina,jer je najbitnije da se kod svih pacijenata spreči dehidratacija i stanje šoka! Naravno,šatori moraju biti sa grejanjem,to nije problem jer vojna inžinjerija sve to može da uradi bez problema! Ako nedostaje ljudstvo za izvršavanja pregleda,komanda grada vojna da mobiliše sve one koji imaju medicinski Ves,a radi očuvanja reda mobilisati pripadnike vojne policije,kako bi brinuli o pacijentima i medicinskom osoblju.
    Takva je strategija u vanrednim i ratnim situacijama!

%d bloggers like this:
Send this to a friend