93 sekunde Društvo

Šta je sa zapuštenim objektima u gradu? (VIDEO)

Foto: Boom 93/S.Lisac
Veliki je broj napuštenih, oronulih i dotrajalih objekata u Požarevcu. Osim što su ruglo grada, takvi objekti predstavlju potencijalnu opasnost urušavanja, a zbog zapuštenih dvorišta postaju izvor zaraze. To su uglavnom kuće i objekti gde nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi.

Jedna od zapuštenih kuća koja više decenija stoji prazna nalazi se u Dunavskoj ulici. Živadinka Pavlović stanovnica ove ulice tvrdi da je kuću kupio investitor koji je planirao izgradnju zgrade, ali je od te ideje odustao jer nije dobio potrebne dozvole. Pavlović kaže da se iz dvorišta širi nesnosan smrad pogotovo kada su visoke temperature, a ništa bolje nije ni posle kiše jer dolazi do isparavanja đubreta koje građani bacaju u dvorište. Stanari okolnih zgrada žale se i na zmije koje se pojavljuju oko objekata.

Ukoliko postoji opasnost i objekat narušava bezbednost okoline, komunalna inspekcija može, po prijavi gradjana ili službenoj dužnosti, dati nalog komunalnoj službi da počisti prostor kako bi uklonio eventualne izvore zaraze.

Rukovoditeljka za imovinsko pravne odnose, Dragana Živanović kaže da je većina napuštenih objekata u centru grada nacionalizovano i veliki broj je u postupku restitucije. “Kada je pokrenut postupak restitucije, Grad kao držalac ili korisnik ne može da preduzima nikakve mere niti ulaganja jer će ti objekti biti vraćeni vlasniku.”, kaže Živanović.

Dragana Živanović

Objekat pokreta Otpor na Bulevaru, koji je bio u imovini grada, restitucijom je vraćen naslednicima ranijih vlasnika. U ovom slučaju gradjevinska inspekcija je naložila vlasniku sredjivanje objekta. Živanović kaže da iako još uvek nije ugrožena površina javne namene odndno trotoar, urušava se deo krova sa dvorišne strane. Ukoliko u narednom periodu bude ugrožena sigurnost ljudi na Gradu je dužnost da zaštiti objekat, te na teret vlasnika refundira sredstva.

“Problem nastaje ako se ne zna vlasnik, kome naložiti sredjivanje”, kaže Živanović.

Ona podseća da je u centru grada okončan i postupak restitucije nekadašnje prodavnice tekstila “Beko”. “Objekat je vraćen fizičkim licima, ali se vodi sudski spor među vlasnicima. Ono što je Grad mogao da učini je da objekat ogradi i zaštiti, jer ima prilaz površini javne namene zbog sigurnosti gradjana.” Objekat na Bulevaru koji je ogradjen, ali sklon urušavanju je u postupku je restitucije. Grad je samo deo u državini, ostali su fizika lica, a pritom postoji i sudski spor. “Pri pokretanju postupka restitucije i kada je grad držalac ili korisnik sve aktivnosti se obustavljaju u smislu raspolaganja, ulaganja jer je zakonska odredba i prosto neprihvatljivo da Grad ulaže u nešto što će sutra biti vraćeno ranijim vlasnicima.”, kaže Živanović.

Sanja Lisac

Sanja Lisac

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend