Društvo Ekonomija

Stanogradnja buja, pravo vreme za kupovinu nekretnina

izgradnja stanova
Foto/ izgradnja stanova pixabay
U Srbiji, posebno u većim gradovima, pandemija nije mnogo poremetila trend u stanogradnji - nove nekretnine se sve više grade, a potražnja je čak i nadilazi. Gosti emisije "Oko ekonomije" saglasili su se da je sada pravi trenutak da građani reše svoje stambeno pitanje.

Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić napominje da kamate nisu nikad ranije bile niže, a kao neke od faktora vidi reforme u Srbiji, stabilnost, poverenje investitora, ambijent za investicije, monetarnu politiku EU.

“Kamatne stope su niže nego ikada pre, pa je ovo idealan trenutak za kupovinu stana, uz veliku ponudu i potražnju”, kaže Vasić.

Generalni direktor Sektora  za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS Bojan Terzić ističe da je Centralna banka odlučila da referntnu kamatnu stopu zadrži na jedan odsto, podsećajući da je u više navrata smanjivala tu stopu prošle godine kada je iznosila 2,25 odsto.

Kako je naglasio, referentna kamtna stopa je signalna, jer od nje zavise sve druge kamate – po kojima banke pozajmljuju jedne drugima ili od NBS, što se odrazilo i na stambene kredite i gotovinske kredite.

Prema podacima Centralne banke, preporuku NBS-a od pre godinu dana da se učešće u stambenim kreditima sa 20 odsto smanji na deset, usvojilo je pet banaka od petnaestak banaka koje daju tu vrstu pozajmice.

Terzić objašnjava da prilikom davanja stambenog kredita treba uzeti u obzir da tu ne postoji ograničenje zaduženosti. “Banke moraju da budu oprezne, ali mislim da će se broj banaka povećavati”, dodaje Terzić.

Predstavnik Privredne komore Srbije Bojan Stanić ukazuje na rast od 20 odsto izvedenih građevinskih radova u odnosu na prošlu godinu.

Potražnja gura cenu na gore

Ipak, kako ističe, potražnja je veća od ponude i to gura cene na gore.

“Cena novogradnje je veća za dva odsto u odnosu na 2020, a PKS procenjuje dalji rast. Na to utiče Beograd gde u određenim delatnostima zarade rastu kao i kod vlasnika mikrobiznisa koji se zbog neizvesnosti poslovanja ne odlučuju na proširenje proivodnje već sredstva ulažu u nekretnine”, objašnjava Stanić.

Prema njegovim rečima, potražnja je veća od ponude na nivou cele Srbije – pored Beograda, Novog Sada, Nišu, Kragujevca, značajno je poraslo interesovanje za vikendice, naročito od prošle godine, po nekim procenama za 40 odsto.

Ukazuje da cene kvadrata poskupljuju i zbog viših cena metala na berzama. Cena bakra je deset i po hiljada po metričkoj toni, a poskupela je i nafta.

Podsetio je da je PKS pokrenula inicijativu za podsticaj za one koji hoće da kupe nešto skromnije stanove, za mlađe bračne parove.

Svi koji imaju stabilno radno mesto, sad je vreme za kupovinu stana, poručuje Stanić.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend