Društvo

Startovala aplikacija e-aukcija preko koje će građani moći da kupuju stvari oduzete plenidbom

Svi koji žele da kupe polovni mobilni telefon, bicikl, ko-sačicu, njivu ili vikendicu na Dunavu, osim na poznatim sajtovima s oglasima, moći će ono što im je potrebno da potraže i na platformi "e-aukcija" Ministarstva pravde, koja startovala  u petak, 14. avgusta.
Publicdomainpictures/Ilustracija

Reč je o platformi na kojoj će se vršiti licitacije pokretnih i nepokretnih stvari koje su predmet prodaje tokom izvršnog postupka. Sve što se prodaje u ovom postupku biće, konačno, dostupno svima, na jednom mestu, potpuno pregledno. Nova platforma omogućiće odvijanje postupka elektronskim putem, počev od objavljivanja nadmetanja, preko licitiranja, do oglašavanja najpovoljnije ponude.

– Ciljevi automatizacije jesu jačanje pravne sigurnosti i eliminisanje svih do sada uočenih problema u javnim prodajama – objašnjava, za “Novosti”, ministarka pravde Nela Kuburović. – Analizom primene dosadašnjih propisa ustanovljeno je da je javna prodaja u izvršnom postupku najslabija karika i da je godinama vladala nedopustiva praksa da uzak krug pravnih, odnosno fizičkih lica, jedini figurišu kao uspešni ponuđači u zemlji. Onemogućavalo se ravnopravno učestvovanje, slobodna i otvorena konkurencija svih zainteresovanih, nije postojao transparentan i pošten postupak, a sve ovo sprečavalo je postizanje najpovoljnije cene.

Ovaj sistem već godinama se koristi u razvijenim zemljama kao što su Estonija, Nemačka, Austrija, Italija, Španija, Holandija, Portugalija, Mađarska… Njihova iskustva pokazuju da se preko e-aukcija smanjuju zloupotrebe i postiže veća cena.

Aplikacijom administrira Ministarstvo pravde, kaže ministarka Kuburović:

– Ni javni izvršitelj, ni učesnici u postupku međusobno, neće znati ko se “krije” iza svake konkretne ponude. Ovo je bilo nužno uspostaviti da bi se vratilo poljuljano poverenje javnosti u nosioce javnoizvršiteljske profesije.

Svaki učesnik dobija poseban identifikacioni broj, koji čuva njegovu anonimnost do kraja postupka. Podaci na platformi, inače, sadrže površine objekata, fotografije, pravne osnovne sticanja, po mogućstvu čak i video-zapise. Niz rešenja potpuno će onemogućiti učešće ljudskog faktora, pre svega kad je u pitanju jemstvo, koje se ubuduće uplaćuje na poseban račun Ministarstva pravde, umesto na namenski račun javnog izvršitelja. Aplikacija sama ponudiocima koji uplate jemstvo u propisanoj visini i roku odobrava učešće u nadmetanju. Pre toga, kod prijavljivanja, potencijalni kupac dobija automatski generisanu uplatnicu.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend