Društvo

Stefanović: Ozbiljno se razmišlja o vraćanju služenja vojnog roka

(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/MO)
Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je juče da se ozbiljno razmišlja o vraćanju služenja vojnog roka, ali je istakao da odluka o tome neće biti brzopleto doneta, jer je važno da se čuju svi argumenti.

“Hoćemo da u jednoj širokoj javnoj raspravi, u razgovoru sa građanima i strukom donesemo odluku koja će garantovati da Vojska Srbije ima urednu popunu, da ima rezervu… Pažljivo osluškujemo sve argumente”, rekao je Stefanović za TV Prva.

On je dodao da bi se sa redovnim služenjem vojnog roka smanjila potreba za angažovanjem profesionalnih vojnika, ali i da treba razmišljati gde bi vojnici bili smešteni i kakvu bi obuku imali.

“Nažalost, do 2012. godine resursi, poput kasarni, regrutnih centara i centara za obuku su desetkovani, zato moramo da razmišljamo ozbiljno, gde će vojnici biti smešteni, kakvu će obuku i opremu da imaju, i da država i Vojska imaju korist od toga”, rekao je Stefanović.

Ponovio je da se ozbiljno razmišlja o tome, ali da će odluka biti doneta onda kada bude bila zrela i kada se čuju svi argumenti u konsultaciji sa svim učesnicima procesa, pre svega sa Vojskom i Generalštabom.

Srbija vojno neutralna, ali želimo saradnju

Ministar odbrane ponovio je večeras da je Srbija vojno neutralna, ali da to ne znači da ne želi da sarađuje.

“Svi treba da prihvate činjenicu da je Srbija nezavisna suverena zemlja koja svoje odluke želi da donosi sama. Važno je da to svi razumeju, a to ne znači da ne želimo da sarađujemo. Hoćemo da sarađujemo i kroz vojne vežbe i kroz nabavku opreme, ali to radimo na način da to bude najbolje za našu zemlju”, rekao je Stefanović.

On je dodao da je važno i da Srbija ima jaku namensku industriju i ozbiljan proces razvoja domaćeg naoružanja kako bi bila što manje zavisna od drugih.

Kako kaže, srpski stručnjaci rade na razvoju novih oružja i oruđa koji ulaze u sastav našeg naoružanja, a važno je i da fabrike kažu šta mogu da remontuju od složenih sistema.

Ministar je još jednom zahvalio predsedniku i Vladi Srbije zato što će sistem odbrane, pored pet odsto redovnog povećanja plata, imati i dodatnih 10 odsto povećanja, što je, kako kaže, veoma značajno za standard zaposlenih u tom sistemu.

“Briga o ljudima je suštinska, a bezbednost je širi pojam. To je i socijalno blagostanje i spokoj ljudi, kao i zdravstvena sigurnost. Ekonomija naše zemlje jača, imamo više novca, privlačimo investitore, zato smo bili u stanju da brinemo o građanima u pandemiji”, rekao je Stefanović.

Stefanović je zahvalio svim lekarima i medicinskom osoblju u vojnom sistemu zdravstva.

“To je bio ispit koliko smo spremni i država ga je položila, jer smo pokazali da smo čvrsti u složenim situacijama. Srbija se snašla i pokazala da ume da brine o ljudima”, istakao je Stefanović.

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Bilo bi dobro da se vrati obavezno služenje vojnog roka! Ali moraju da se definišu uslovi! Vojni rok u trajanju od godinu dana,tih godinu dana da se ubeleži kao radni staž,regruti služe u opštini iz koje dolaze,na osnovu toga oformiti stručne obuke regruta! Znači u Požarevcu, obuka lokalnih regruta iz vojnih oblasti,granična služba,vojna policija,inžinjerija,artireljija,pešadija,sanitet,ABHO,
    veza,intedanti! U Smederevu rečna mornarica,vojna policija,inžinjerija,pešadija,ABHO,sanitet,intedanti! I svaki region specifično! Vojna infrastruktura nije problem,ima je dovoljno,oprema nije problem,jer su puni magacini,obuka nije problem,jer mi rezervne vojne starešine,može da vodimo obuke vojnika,u suštini sve može da se uradi,bez puno novca! Vojne ekonomije da se aktiviraju,kako bi se proizvodila hrana za vojsku! Naravno vojnici da primaju plate,to je lako izvodljivo,jer novca ima!
    Nadam se da bi mladi ljudi išli u vojsku!
    Država mora da shvati,redovni redni rok,omogućava državi da uvek ima ljudstvo,koje može pomoći pri vanrednim okolnostima,tipa poplave,zemljotresi,epidemije,itd Pored toga vojska može pomoći u izgradnji saobraćajnica 3,4,5 kategorije,kao i u saniranju terena,vodotokova,čišćenju divljih deponija,itd.
    Redovan vojni rok je veoma bitan!

%d bloggers like this:
Send this to a friend