Društvo

Stefanović: Pokušaj da se ogoljenim nasiljem preuzme vlast

Nerede na ulicama više gradova u Srbiji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je ocenio kao ogoljeno nasilje kojim je pokušano nasilno preuzimanje vlasti bez volje naroda i bez učešća na izborima. On je kazao da je u neredima u Beogradu povređeno 10 policajaca, od kojih jedan teško koji je zadobio prelom obe noge. Stefanović je kazao da je policija bila mirna i nije reagovala sve dok im život nije bio ugrožen.
N1/printscreen

„Mogli ste da vidite od prvog trenutka, možda to nije bilo jasno juče, ali danas je mogao da vidi ceo svet, potpuno mirno i uzdržano ponašanje policije koja je bila mirno povučena, koja je trpela gađanje bakljama, kamenicama, ciglama, kamenicama od dva tri kilograma“, rekao je Stefanović na konferenciji za medije.

On je dodao da je policija bila izložena pokušaju linča i da je počela da interveniše tek kada im je život bio u opasnosti, a nasilje nad njima postalo neizdrživo.

Ministar policije je kazao da su pripadnici policije napadani zaštitnim ogradama, lopatama i molotovljevim koktelima. Za policajca koji je teško povređen i kome su obe noge polomljene rekao je da je povrede zadobio pošto je bio guran niz stepenice da padne.

„Policija je na normalan i racionalan način povratila kontrolu, preduzimala posebne mere i radnje da bi građani Srbije imali slobodu“, istakao je ministar policije.

Kada je u pitanju upotreba suzavca, on je kazao da su demonstranti iz mase ispred Narodne skupštine bacali suzavac na policiju 30 minuta, a da je policija imala naređenje i nije koristila suzavac.

„Privešćemo svakoga licu pravde, svakoga ko se bude drznuo da fizički ugrozi bilo kog čoveka, ko bude ugrozio našu imovinu… Tražim da nadležna tužilaštva rade svoj posao… Molim ih da te postupke urade u skladu sa zakonom najbrže moguće, da ne čekamo pravdu predugo. Da građani vide da pravna država funkcioniše u Srbiji“, kazao je Stefanović.

Apelovao na sve grđaane da se uzdrže od nasilja i ponovio da neće biti dozvoljeno iživljavanje nad policijom i drugim građanima Srbije.

Povodom informacija o umešanosti stranih bezbednosnih službi, Stefanović je kazao da „naš bezbednosni aparat pažjlivo analizira pojave koje nam ukazuju da postoji mogućnost da postoje elementi inostranosti u organizaciji dela demonstracija“ i dodao da će imati „vrlo snažan i jasan odgovor naših bezbednosnih službi“.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend