Društvo

Suđenje u slučaju Jovanjica: Svi okrivljeni negirali krivicu

Pred Specijalnim sudom u Beogradu juče je počelo suđenje većinskom vlasniku poljoprivrednog dobra „Jovanjica“ Predragu Koluviji i devetorici optuženih da su na tom imanju organizovano proizvodili marihuanu radi dalje prodaje. Optuženi su negirali krivična dela za koja se terete, a zamenik tužioca za organizovani kriminal detaljno je predstavio optužnicu i izložio uvodnu reč u vezi sa krivičnim delima i dokazima kojima tereti optužene.
publicdomainpictures.net/ilustracija

Pošto je pročitana optužnica, Koluvija je izjavio da je razumeo navode tužilaštva, ali da, kako je rekao, ništa od toga nije uradio, da nije imao ulogu organizatora kriminalne grupe i da niko od okrivljenih nije radio to što piše u optužnici, prenosi N1.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun je, čitajući optužnicu, istakao da se okrivljeni terete da su kao organizovana kriminalna grupa počinili krivično delo nedozvoljena proizvodnja i puštanje u promet opojne droge kanabis.

Drecun je precizirao da je devet članova te grupe, od kojih je jedan u bekstvu, ispunjavalo Koluvijine naloge.

Pored Koluvije, optuženi su Mrđa Sergej, Živojinović Vladan, Miljević Branislav, Milošević Zdravko, Holić Stevan, Bojović Vule, Živanović Petar, Hricaj Petar i Jovanović Boban.

Policija je pretresom tri objekta, među kojima je i plantaža Jovanjica pronašla ukupno tonu i 673 kilograma kanabisa.

Branilac Predraga Koluvije Zora Dobričanin kaže da je odbrana dokaze tužilaštva već osporila na pripremnim ročištima. Suđenje se nastavlja sutra.

Tužilaštvo za organizovani kriminal još vodi istragu protiv sedam osmnjičenih koji su nedavno uhapšeni zbog sumnje da su bili pripadnici ove grupe, među kojima je i pet radnika MUP-a i BIA.

Početkom maja ove godine Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Predraga Koluvije, većinskog vlasnika Kompanije Jovanjica i još devet osoba povezanih sa tom kompanijom. Optužnica je potvrđena 6. juna.

Podsetimo, okolnosti koje u pratile otkrivanje činjenice da se u okolini Stare Pazove u blizini Beograda nalazi plantaža marihuane bile su u najmanju ruku neobične.

Prvo je Radio televizija Vojvodina objavila nezvanična saznanja da u blizini firme „Jovanjica” u Staroj Pazovi policija pronašla veliku plantažu marihuane i da je privedeno više osoba. Tek nekoliko dana kasnije, ove informacije potvrđene su Insajderu u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Sam MUP, koji neretko obaveštava javnost o velikim policijskim akcijama, oglasio tek sedam dana nakon pronalaska marihuane.

Kako je tada saopšteno, policija je na ovom imanju u blizini Stare Pazove policija pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima i zaplenila 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljiki ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Pretresom prostorija firme Jovanjica policija je, kako je saopšteno, pronašla i jedan pištolj i jedan revolver. Osim potvrde nezvaničnih informacija, Insajder tada otkriva i da je vlasnik Jovanjice imao dozvolu da uzgaja industrijsko konoplje, i to da bi izvozio u zemlje u kojima je marihuana u medicinske svrhe dozvoljena. Zato još više čudi činjenica da ovo gazdinstvo, čije se organsko voće i povrće može kupiti u brojnim radnjama širom Srbije, nije adekvatnije kontrolisano. Sve ove infrormacije koje je objavio Insajder nekoliko dana kasnije potvrđuje i MUP.

Ubrzo, Insajder otkriva i da je poljoprivredno imanje Jovanjica od 2016. dobila najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza. Prema analizi novinara Insajdera, ukupan iznos ovih kredita je 3,9 miliona evra.

U međuvremenu Birn je objavio nezvanične informacije o tome kako je uopšte došlo do otkrivanja plantaža marihune. Naime, kako su preneli Koluvija je prvo zaustavljen sa rotacijom i tom prilikom je pokazao i policijsku značku za koju je ubrzo ministar policije Nebojša Stefanović naveo da je falsifikat navodno izdat 2009. godine.

Na pitanje novinara kako je moguće da je Koluvija toliko dugo imao falsifikovanu policijsku ispravu, Stefanović je rekao da se utvrđuju sve okolnosti.

“Policija je prvi put kada ju je iskoristio pred nekim pripadnikom MUP-a utvrdila da se radi o falsifikatu i privela čoveka i utvrdila i postojanje ostalih krivičnih dela što se tiče toga”, naveo je Stefanović.

U novogodišnjem intervjuu za Blic, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su u slučaj Jovanjica umešani pojedinci iz MUP-a, BIA i čak i lica iz vojnih struktura koji su, kako je rekao, izdavali lažne legitimacije.

Predstavnici opozicije iznosili su optužbe da vlasnika firme Jovanjica kao i samu kompaniju Jovanjica štite predstavnici vlasti koji su to u više navrata demantovali. Izneta je i tvrdnja da je posle hapšenja Koluvija nazvao Andreja Vučića. Sam Koluvija je to, preko svoje advokatice, iz pritvora demantovao, a funkcioner SNS-a Miloš Vučević podneo je i krivičnu prijavu protiv Andreja i Aleksandra Vučića kako bi, kako je tada rečeno, na sudu bilo dokazano da je ovo laž.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend