Društvo

Sutra se otvaraju tržni centri, moraju da imaju korona redare

tržni centar
Tržni centar/foto/pixabay
Od ponedeljka, 12. aprila, svakog radnog od 6 do 22 časa, zatvoreni i otvoreni trgovinski centri i slične maloprodaje ponovo mogu da nastave sa radom.

Ne omogućava se rad ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru u sklopu tržnih centara, a u kojima se služe hrana i piće gostima koji sede.

U njima je i dalje dozvoljena samo šalterska prodaja.

Upravljač objekta dužan je da obezbedi da se ispred šaltera za prodaju hrane i pića ne okuplja veći broj lica, da izmedju lica koja čekaju na kupovinu hrane i pića postoji razmak od najmanje dva metra u svim pravcima, kao i da su vidno obeleženi linije kretanja do i od šaltera.

Na ulazu mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj lica koja mogu biti prisutna i obaveza posetilaca da nose zaštitne maske.

Ukoliko objekat ima više ulaza i izlaza, moraju se odrediti i vidljivo obeležiti koja su ulazna, a koja izlazna vrata.

U objektu moraju biti odredjene i vidljivo obeležene linije kretanja na taj način da se onemogući boravak ili okupljanje većeg broja lica na jednom mestu, kao i bezbedni pravci kretanja od ulaza do izlaza.

Na ulazu u objekat moraju se koristiti dezobarijere, fizička distanca izmedju korisnika mora da bude najmanje dva metra, zaposleni moraju nositi zaštitnu masku tokom rada, a naročito tokom kontakta sa korisnicima.

Zajedničke prostorije i predmeti koje koriste korisnici, kao što su toaleti, rukohvati na stepenicama, liftovi i slično, moraju se na svakih sat vremena dezinfikovati rastvorom na bazi 70 odsto alkohola.

U propisu se navodi i da su korona redari, koji će pratiti da li se protivepidemiološke mere poštuju, biti obavezni za sve objekte.

Ukoliko objekat ima više ulaza i izlaza, više spratova i površinu veću od 500 kvadratnih metara korisne površine, upravljač centra je dužan da obezbedi korona redara na svakom ulazu i na svakih 250 kvadratnih metara.

“On mora nositi vidljivu oznaku da je korona redar i dužan je da upozori korisnike na obavezu nošenja maske prilikom ulaska u objekat i prilikom kretanja u objektu sve vreme boravka. Ukoliko korona redar primeti da neko lice ne nosi masku bez odlaganja će obavestiti to lice da napusti objekat sa upozorenjem da takvo ponašanje predstavlja prekršaj, a ukoliko to lice odbije da napusti objekat, bez odlaganja će o tome obavestiti nadležne inspekcijske službe”, prenosi Beoinfo.

Sve ove naredbe odnose se i na pravno lice i preduzetnika koji prodaje robu, odnosno pruža usluge u objektu.

Pravno lice ili preduzetnik takodje mora obezbediti da rastojanje izmedju svih prisutnih lica bude takvo da na svakih devet kvadratnih metara može boraviti samo jedno lice, osim za teretane, spa i fitnes centre, gde ta distanca mora biti šesnaest kvadratnih metara.

Kada je reč o ostalim uslužnim delatnostima, mere ostaju iste, što znači da sve vrste prodajnih i uslužnih objekata mogu da rade do 22.00, što uključuje i bašte restorana i kafića, ali bez žive muzike.

Neograničeno mogu da rade apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane i ordinacije i laboratorije iz oblasti medicine, stomatologije i veterine.

Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend