Društvo

Sve službe Doma zdravlja u zajedničkoj borbi protiv Covida-19

Dom zdravlja Požarevac  je  od početka epidemije  virusa Covid-19 u potpunosti   reorganizovao radni prostor  i prilagodio rad novonastaloj situaciji. Sve službe funkcionišu u istom obimu,  a u Covid ambulantama se radi  u četiri smene  u kojima dežuraju lekar i  medicinska sestra.

Prethodnih pet meseci  od početka pojave pandemije  korona virusa  u  Domu  zdravlja Požarevac aktivno je uključeno preko 260 radnika u  rad Covid ambulanti. Od vozača, spremačica, medicinskog osoblja, lekara, laboranata. Ova ustanova je od početka pandemije virusa Covid -19 prilagođavala rad potrebama koje je iziskivala borba sa virusom. Sve službe funkcionišu u istom obimu,ali zbog epidemiološke situacije nešto je manji broj pacijenata koji je javljaju na redovne preglede.

U  Covid ambulantama se radi  u četiri smene sa dežurnim osobljem, dežurni su u svakom trenutku lekar i medicinska sestra.

„Mi smo prilagodili i pojačali rad naših  Covid ambulanti te sada imamo 2 Covid ambulante u Požarevcu i 1 ambulantu u ogranku Kostolac. Iz razloga da bi pacijenti manje čekali i da bi što pre bili uzorkovani i  da se smanji kontant između bolesnih”- rekla je za Boom93 direktorka Doma zdravlja Požarevac, dr Snežana Stojković.

Po rečima Stojković cilj je da se ojačanjem Covid ambulanti  i  reorganizacijom  smanji pritisak na bolnicu.

Prostor u ATD-u  je proširen i adekvatno je uređen  u skladu sa potrebama Covida.

Dispanzer za žene radi po ustaljenim procedurama i dalje radi savetovalište za trudnice, i u ovom odeljenju  takođe svi pacijenti popunjavanju  epidemiološku anketu, ako postoji neka sumnja kontaktira se  epidemiolog  i po toj proceduri epidemiolozi znaju kome dalje šalju  trudnicu ukoliko postoji pozitvnost trudnice.

Skrining raka grlića materice i skrining dojke se nastavlja  u nešto manjem obimu po grantu  koji je Dom Zdravlja  dobio od Ministarstva zdravlja  jer je odeljenje radiološke službe preopterećeno  radom u Covid ambulanti zbog aktuelne epidemiološke situacije kao  i laboratorijska služba.

„Služba Hitne pomoći radi danonoćno i na ovoj službi je veliki teret takođe ali situacija je pod kontrolom i  ako znamo da nam je zajednički cilj  da se  što pre  normalizuje situacija i smanji broj pacijenata onda u tom pravcu i činimo sve napore“ – zaključila je Stojković.

Dečije i školsko  odeljenje imaju prostor  za izolaciju gde se  pregledaju  bolesna deca  a radnici rade   pod potpunom opremom a jedan deo radnika radi u preventivnom centru gde se pregledaju zdravi pacijenti. Prostor je  vidno  razdvojen, a ova odeljenja se  strogo se drže svih preporuka  da se spreči prenošenje i širenje zaraze kroz ustanovu.

Stomatološka služba radi  normalno poštujući sve epidemiološke preporuke i na svim vratima su istaknute sve preporuke koje su donete u cilju sprečavanja širenja zaraze kroz Dom zdravlja.

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend