Društvo

Svetska nedelja dojenja: Svaka treća mama doji svoju bebu do šest meseci

 Prema podacima patronažne službe Doma zdravlja Požarevac za teritoriji grada I okolnih sela broj porodilja je od januara do sada bio 291, od toga u prvih 15 dana isključivo je dojena 171 beba, ali prema rečima Slavice Zdravković, glavne sestre patronažne službe,  ovaj broj ne ostaje na dalje I prema nekim podacima u proseku 30 odsto majki doji svoje bebe do šest meseci.
ilustracija/pixabay

Svetska nedelja dojenja obeležava se 40 nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se od 28. septembra do 4. oktobra pod sloganom “Podrži dojenje za zdraviju planetu”.

Ono što pedijatri I patronažne sestre preporučuju jeste rano započinjanje dojenja, odnosno prvi podoj trebalo bi da bude u roku od jednog sata od porođaja, zatim isključivo dojenje tokom prvih šest meseci I kontinuirano dojenje do druge godine života uz uvođenje nemlečne hrane u prvih šest meseci života.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji I najekonomičniji način da se zadovolji potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Osim što zadovoljava potrebe za hranom dete stvara I povezanost sa majkom I zadovoljava potrebe za bliskošću.

Cilj je da što veći broj majki doji svoju decu I da se dojenje nastavi do navršene druge godine života.

“Sa ostvarivanjem ovog cilja kreće se još dok su buduće mame u drugom stanju. Edukuju se o značaju majčinog mleka za njeno buduće novorođenče, a zatim se to nastavlja u porodilištu I prvom patronažnom posetom u kućnim uslovima. Promocija svega toga je naša svakodnevna aktivnost”, ističe Zdravković.

Boom93/N.Stojićević

Kao I svake godine Zavod za javno zdravlje je spremio zahvalnice za mame koje su pokazale najbolje zalaganje tokom dojenja. Međutim, zbog trenutne situacije vezane za koronavirus zahvalnice će patronažne sestre na svojim terenima podeliti mamama.

Ukoliko je mama pozitivna na koronavirus to nije razlog za prestanak dojenja

Kako ističe Zdravković, ne postoji prepreka dojenju ukoliko je mama obolela od kovida.

“Ona svoju bebu može da doji, postoje smernice kako da se mama ponaša, ali se sa dojenjem ne prestaje.  Ono što je bitno je da beba bude zaštićena, odnosno da mama nosi masku, ali generalno mama I koja je obolela doji svoju bebu”, zaključuje Zdravković.

Ono što se preporučuje je da mame prate porast telesne temperature I svaka temperatura iznad 38 je znak da treba da se javi izabranom lekaru.

Procenat isključivo dojene dece u Srbiji je ispod svetskog proseka i na kraju petog meseca života iznosi tek negde oko 15 odsto.

 

 

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend