Društvo

Svetski dan farmaceuta – svakog dana posvećeni očuvanju zdravlja i brizi o pacijentima

Svetski dan farmaceuta obeležava se danas 25. septembra pod sloganom „Uloga farmaceuta u transformaciji globalnog zdravlja“.
Boom93

Dostupnost lekova, kao i njihova pravilna upotreba, od ključnog su značaja za javno zdravlje kako pojedinca tako i društva u celini.

Kako je za Boom 93 rekla Jasmina Milovanović, šefica centralne apoteke, ove godine usled čitave situacije izazvane koronavirusom ova ustanova nije organizovala nikakve akcije povodom dana posvećenog farmaceutima.

„ Baš iz tog razloga kako se ne bi približavali sa pacijentima i upravo zbog distance koja je potrebna u ovom trenutku zbog koronavirusa. Kada radimo neke promocije morate malo prisniji odnos da uspostavite sa tim čovekom sa kojim komunicirate, a to u ovom trenutku nije preporučljivo. Situacija je takva kakva jeste i ne treba provocirati jer ne znamo kakvi su imuniteti naših sugrađana koji dolaze, to su i stariji ljudi i oronulog zdravlja“, ističe Milovanović.

Kako kaže, farmaceuti su tu svakog dan na uslizi sugrađanima.

„Ovo je samo jedan dan u svim tim našim radnim danima koji su posvećeni očuvanju zdravlja, podizanju zdravstvene kulture i brizi o pacijentima“, navodi ona.

Kako je saopštila Farmaceutska komora Srbije, kao  najdostupniji zdravstveni radnici, farmaceuti svojim znanjem i stručnošću predstavljaju neprocenljivi resurs u obezbeđenju pravilne i racionalne upotrebe lekova i drugih medicinskih sredstava,

Veliku ulogu u celokupnom sistemu zdravstva i lancu snabdevanja medikamentima imaju upravo farmaceuti, bez čijeg delovanja se ne može ni zamisliti zdravstveni sistem jedne zemlje.

Svaki dan 7.000 farmaceuta u Srbiji su partneri pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima, kreatorima politike i donosiocima odluka sa zajedničkom vizijom boljeg zdravlja.

 

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend