Društvo

Svetski dan zdravlja u senci pandemije koronavirusa

ilustracija/pixabay
Svetski dan zdravlja obeležava se danas, pod sloganom „Da gradimo zdraviji svet”, sa ciljem da podseti na pravo na zdravlje za sve, kao i poziv za sve ljude da grade zdraviji svet.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Ana Jovanović, istakla je da se i ovaj slogan oslanja pre svega na čitavu situaciju sa koronavirusom i za akcenat ima pre svega vakcinaciju, kako bismo što pre izašli iz pandemije i vratili se normalnom životu.

Dostupnost zdravstvene zaštite je jedno od osnovnih prava svakog čoveka bez obzira na pol, rasnu ili versku pripadnost, socijalno ili ekonomsko stanje ili političko uverenje.

Pandemija bolesti COVID-19 najviše je uticala na one zajednice koje su već bile ugrožene siromaštvom i ograničenim pristupom zdravstvenim uslugama, a time i na povećanje socijalnih i nejednakosti u zdravlju.

Važno je razvijati zdravstvenu politiku unutar zdravstvenog sistema u kojoj se vodi računa o socijalnom, ekonomskom i ekološkom blagostanju.

Istraživanja pokazuju da socijalne determinante zdravlja imaju 50% više uticaja na zdravlje nego zdravstvena zaštita ili izbor načina života.

Svet u kome živimo u poslednjih godinu dana nas je naučio da i nije tako veliki kako nam se do skora činilo, da nas lako mogu zaokupiti zajedničke brige i problemi. Posvećenost viziji da svaki pojedinac, ma gde živeo na ovoj planeti, može da ostvari pravo na dobro zdravlje, jeste linija vodilja Svetske zdravstvene organizacije, ali bi morala biti nedvosmisleni imperativ svakog društva, svake zajednice i, zašto da ne, svakog od nas ponaosob.

 

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend