Društvo

SZO: Vlasti Srbije upoznate s preporukama za prijavljivanje umrlih od KOVID-19

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u Srbiji u kontaktu sa osobom zaduženom za sprovodjenje Medjunarodnog zdravstvenog pravilnika da bi se upoznala sa situacijom s podacima o broju inficiranih i umrlih od KOVID-19 i o  mogućim razlozima za različite brojeve koje su naveli novinari.

Zvaničnici Kancelariji SZO u Srbiji su to rekli za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kancelarija SZO u Srbiji je tako odgovorila na pitanje RSE da li je proverila navode iz teksta Balkanske istraživačke mreže (BIRN) da su podaci o inficiranim i umrlim od KOVID-19 u Srbiji višestruko veći od onih koji se zvanično saopštavaju, i da li je tražila objašnjenje zdravstvenih vlasti Srbije za to.

SZO je u odgovoru navela da raspolaže zvaničnim podacima koje dobija od država članica.

“Po Medjunarodnom zdravstvenom pravilniku, države-potpisnice imaju obavezu da redovno prijavljuju broj inficiranih i umrlih od KOVID-19 kroz mrežu osoba koje su u pojedinim državama zadužene za implementaciju Pravilnika, i sve države to i čine”, piše u odgovoru SZO.

U odgovoru piše i da su zdravstvenim vlastima Srbije dostavljenei smernice SZO za prijavljivanje KOVID-19 kao uzroka smrti odmah po objavljivanju i da su nadležni upoznati s preporučenom metodologijom.

Smernice su, kaže SZO, iste za sve države.

Državama je potrebno različito vreme za ažuriranje podataka o inficiranim i umrlim od KOVID-19, “zavisno od trenutne faze epidemije i opterećenosti zdravstvenog sistema, ali su početna kašnjenja uglavnom do sada prevazidjena”, piše u odgovoru Kancelarije SZO u Srbiji.

Kancelarije je podsetila na definiciju smrti usled KOVID-19:

“Smrt usled KOVID-19 je definisana kao smrt koja nastaje kao rezultat klinički kompatibilne bolesti kod mogućeg ili potvrdjenog KOVID-19 pacijenta, osim ukoliko postoji jasan alternativni uzrok smrti koji se ne može dovesti u vezu sa KOVID-19 (npr. povreda)”, objašnjava se u odgovoru SZO.

SZO kaže i da, po definiciji, ne treba da postoji vremenski razmak izmedju ozdravljenja od KOVID-19 i nastale smrti.

“Smrt usled KOVID-19 ne može se pripisati drugoj bolesti (npr. rak) i treba da bude posmatrana nezavisno od prethodnih stanja za koja se pretpostavlja da su bila okidač za tešku formu KOVID-19”, objasnila je SZO.

BIRN je nedavo objavio da podaci iz informacione baze Instituta Srbije za javno zdravlje “Milan Jovanović – Batut”, u koju je BIRN imao uvid, pokazuju da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od korona virusa umrla 632 pacijenata, 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

U Institutu RSE nije dobio odgovor na pitanje da li su podaci koje je objavio BIRN verodostojni i kako je došlo do razlike u broju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za TV Pink u sredu izjavio da vlast “nema potrebe da bilo koga laže” o broju umrlih.

Članovi Kriznog štaba Vlade Srbije su u izjavama za medije rekli da nisu imali uvid u bazu na koju se poziva BIRN, i da će tražiti proveru tih podataka, ali nema informacija da li je to i učinjeno.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend