Društvo

Testom iz matematike nastavljena proba državne mature

Testom iz matematike danas je nastavljena proba državne mature koju će srednjoškolci u 2022. godini polagati na kraju srednje škole.
ilustracija/pixabay

Pilotiranje, odnosno prva proba državne mature radi se u 101 srednjoj školi koje su unapred odabrane od strane Ministarstva prosvete i to u 50 gimnazija, 30 srednjih stručnih škola, tri umetničke i 10 srednjih škola, a u pilotiranju učestvuje 5.000 srednjoškolaca.

Među njima su isrednjoškolci Srednje škole “Mladost” iz Petrovca na Mlavi.

Zadacima koji se rade na testu obuhvaćeno je gradivo iz prve i druge godine, a cilj pilotiranja je da se proveri kvalitet zadataka i deo procedura koje se sprovode u školi.

Sutra će učenici u gimnazijama polagati test iz opšteobtazovnih predmeta.

Za kraj maja naredne godine je planirano drugo pilotiranje državne mature i tada će biti uključene sve škole, a testiraće se i sve procedura koje bi trebalo da budu identične onima moje će se sprovoditi na samoj maturi.

U okviru državne mature od 2022. godine maturanti gimnazija polagaće opštu maturu, srednjih stručnih škola- stručnu maturu, umetničkih škola- umetničku maturu, dok će učenici trogodišnjih škola na kraju polagati završni ispit.

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend