Društvo

Timoti Les: Bliži se trenutak istine

Foto: N1/Printscreen

Prema njegovom predviđanju, naredna faza u rešavanju statusa Kosova verovatno će biti definisana silom, “najpre od strane Prištine, a potom i od strane Srbije, tako što će Srbija pomoću vojske pripojiti Sever”.

“To će biti dramatičan razvoj situacije, ali, logično je da je to jedini scenario koji je preostao, ukoliko Albanci ne žele status kvo, niti formiranje Zajednice srpskih opština, a Srbija odbija ideju da se Sever integriše u ostatak Kosova”, uveren je Les.

Time bi se, kako je ocenio, stvorile dve nove činjenice na terenu, da Beograd kontroliše Sever i da Priština kontroliše Jug, “što je uvek i bio najizvesniji scenario za Kosovo, imajući u vidu demografske podatke”.

Les smatra da bi se time, takođe, preokrenula debata o budućnosti Kosova, jer će “početi da se razmatra status Srba na Jugu, što će, Srbija, nesumnjivo, dovesti u vezu sa statusom Albanaca u Preševskoj dolini”.

Kako prognozira, pitanje budućnosti Kosova verovatno će poprimiti jednu širu dimenziju, “jer paralelno raste kriza u Bosni, gde Srbi teže konačnom raspadu države, i ove dve drame će se sigurno povezati”.

“Bilo kako bilo, konačni rasplet biće razmena teritorija između dveju strana”, predviđa Les i podseća na želju Edija Rame da se Albanija ujedini sa Kosovom.

“U svakom slučaju, ako Srbija zapreti Kosovu, a spoljni posmatrači ne podrže Kosovo, gotovo je sigurno da će se Kosovo približiti Albaniji, kako bi dobilo podršku i bezbednost, što će učiniti ujedinjenje još izvesnijim”, objašnjava Les

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend