Društvo

Tiodorović: Pik epidemije korona virusa moguć za pet, šest dana

Epidemilog Branislav Tiodorović izjavio je danas da pik epidemije korona virusa koji se ovih dana pominje u Srbiji "nije baš pravi", navodeći da će "pravi pik" u celoj zemlji biti za pet-šest dana, pošto se meri vreme od dešavanja - od utakmica, od skupova koji su bili organizovani, rodjendana, svadbi, žurki.
N1/Printscreen

„Ukoliko je toga mnogo, a bilo je mnogo, onda morate da merite vreme inkubacije od sedam do 10 dana, maksimalno 14. Tek kada to prodje, a ne možemo to reći pre kraja ove nedelje, onda možemo da odahnemo, ali može biti novog pika ponovo“, rekao je Tiodorović za RTS.

On je kazao da je virus tu i da nema nikakvog argumenta da se kaže da slabi njegovo dejstvo, već se smanjuje broj inficiranih koji ga mogu preneti.

Prema njegovim rečima, situacija u Vranju je nepovoljnija ali sa tendencijom da sve mere koje se ozbiljno preduzimaju vode ka situaciji „nesigurnoj ali pod kontrolom“.

„U Vranju je jedna specifična situacija sa teškim problemima koju zdravstveni sistem ipak savladava uz pomoć KC Niš, a to je da imamo 83 osobe sa bronhopneumonijom kao jednom ozbiljnom komplikacijom koja može da kod 30 odsto osoba preći u zapaljenje pluća, a to je najozbiljnija komplikacija kod ove bolesti“, rekao je Tiodorović.

On je kazao da informacije iz Kliničkog centra u Nišu deluju umirujuće i dodao da se u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno nalazi 61 kovid pozitivan pacijent, a od tog broja je njih četvoro na respiratoru, kao i da  poslednjih nekoliko dana nema dece na lečenju.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend