Društvo

Tiodorović: Pozivaćemo cele porodice, biće testirana i deca

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će testiranje kolektivnog imuniteta na novi koronavirus početi sutra u celoj Srbiji i da će biti testirana i deca.
N1/Printscreen

Tiodorović je rekao da će u istraživanje biti uključeni instituti iz cele zemlje.

“Cilj je da vidimo da li se u određenim delovima zemlje pojavio kolektivni imunititet i da posmatramo cele porodice, što je različito od prethodnih istraživanja, jer ćemo imatii decu u tom istraživanju”, rekao je Tiodorović za vesti televizije B92.

On je ukazao da će, ako se utvrdi da ima 60-70 odsto onih koji su stekli imunitet, moći da se kaže da je kolektivni imunitet postignut.

“Imaćemo baze građana, određene porodice koje ćemo pozivati i obaveštavati da dođu u dom zdravlja ili da se ode u porodicu i tamo se obavi testiranje, odnosno od cele porodice uzme krv”, pojasnio je Tiodorović.

On je dodao da je testiranje na dobrovoljnoj bazi, ali je potrebno da građani shvate da je cilj utvrđivanje otpornosti na bolest.

Tiodorović je naveo da je broj onih koji će biti testirani orijentaciono oko 7.000 i da će istraživanje trajati najmanje dva meseca.

“Podacima ćemo moći da raspolažemo tek krajem jula ili u avgustu”, rekao je Tiodorović.

IZVOR: Tanjug

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend