Društvo

Tokom vanrednog stanja Požarevac ostao jedan od najhumanijih gradova u Srbiji

Tokom trajanja vanrednog stanja broj dobrovoljnih davaoca krvi je bio prepolovljen. U Požarevcu taj broj bio je na optimalnom nivou i jedan je od najviših u Srbiji.
Marko Veljković/Boom93

Od 15. marta do 15. maja u Požarevcu je prikupljena 341 jedinica krvi, što spada u jedan od boljih rezultata u Srbiji tokom trajanja vanrednog stanja. Treba napomenuti  da je prošle godine u istom periodu 631 osoba dala krv.

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije je za Boom93 rekla da od prestanka vanrednog stanja broj prikupljenih jedinica krvi se povećava i dodala da je problem već duže vreme sa negativnim krvnim grupama.

„U trenutku kada je počelo vanredno stanje Institut se zaista našao u velikom organizacionom problemu. Mart i april su meseci koji u godišnjem planu predviđaju da se rade akcije dobrovoljnog davanja krvi sa srednjim školama, za učenike završnog razreda, kao i sa fakultetima. Čim je vanredno stanje proglašeno mi smo morali u potpunosti da reorganizujemo naš način rada i primenili smo sve neophodne mere koje su bile propisane. Sa jedne strane postajala je bojazan da li će se građani odazivati. Na neki način smo ponosni jer smo imali dobar odziv građana, što je značio da u nas imaju poverenja“  istakla je Rodić.

Marko Veljković/Boom93

Ona je dodala da su za vreme vanrednog stanja potrebe bolnica za jedinicama krvi bio značajno manji jer su se samo zbrinjavali samo hitni slučajevi, dok su sva ostala lečenja bila odložena za završetak vanrednog stanja. Zbog toga Institut za transfuziju krvi Srbije je uspevao da zdravstvene ustanove snabde sa dovoljno jedinica.

Letnja kampanja krenula iz Požarevca

Letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi danas je krenula iz Požarevca. Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže da ovogodišnja letnja kampanja preuzima koncept predhodnih. Gradovi i opštine takmiče se za prestižno priznanje “Šampion solidarnosti”. Ona dodaje da je glavni kriterijum za ovu nagradu broj prikupljenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika.

Rodić je naglasila da je Požarevac tokom vanrednog stanja bio jedan od najhumanijih gradova u Srbiji.

„Požarevac je zaista najhumaniji grad na teritoriji naše zemlje. Prošle godine grad je osvojio dijamatsku plaketu za uspehe u zimskoj i letnjoj kampanji, tako da očekujem da će se ta tradicija nastiviti i ove godine“ kazala je Ivana Rodić.

Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta za Boom93 kaže da je epidemija učinila da broj davaoca u Požarevcu opadne.

„Mi smo nastavili da akcije organizujemo svakog ponedeljka od 9 do 15 časova. Morali smo da poštujemo procedure koja je rekla struka, da više od dvoje do četvoro ljudi ne može da bude na krevetima. Zbog toga pravili su se redovi ispred doma Crvenog krsta. Takođe policijski čas je pravio problem, pa smo u jednom periodu morali da skratimo akciju, kako bi ekipa iz instituta mogla da se vrati za Beograd. Ono što je dobro što u tom periodu nije bilo velikih intervencija i hirurških zahvata u našoj bolnici, tako da nije bio toliki pritisak da se obezbede rezerve krvi i za hitne pacijente je uvek bilo doboljno jedinica. Prema mojim informacijama zalihe krvi u Opštoj bolnici, tokom vanrednog stanja, bile su na optimalnom nivou“ istakao je Obradović.

Ivana Rodić i Saša Obradović

On je dodao da je Crveni krst Požarevac uspešno preprodio krizu i da su u ovoj organizaciji zadovoljni zbog dobrog odziva građana.

Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend