Društvo

Transparentnost: Nastavljena praksa postavljanja vršioca dužnosti umesto profesionalaca izabranih na konkursu

Vlada Srbije nastavila je i ove godine da postavlja vršioce dužnosti, tako što je do kraja maja donela 21 rešenje o v.d. stanju na šest meseci i 212 rešenja kojim je v.d. status postojećim kadrovima produžen za još tri meseca, saopštila je Transparentnost Srbija (TS). Prethodnu godinu, Srbija je završila, suprotno zakonu, sa tek nešto više od jedne trećine rukovodilaca u državnoj upravi koje je Vlada imenovala nakon konkursa, dok ostatak čine vršioci dužnosti, ukazuje Transparentnost.

„Mada to ukazuje na neznatan boljitak (oko 5 odsto) u odnosu na situaciju krajem 2018, očigledno je da Vlada sistemski primenjuje praksu postavljanja lako zamenjivih vršilaca dužnosti umesto profesionalaca čije bi razrešenje morala da argumentuje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je krajem 2018. godine od 370 položaja u državnoj upravi, na osnovu prethodno sprovedenih javnih i internih konkursa bilo postavljeno 107 službenika, kako se navodi u izveštaju Pregovaračke grupe za Poglavlje 23.

„U drugoj polovini prošle godine, doneto je skoro duplo više rešenja o postavljenjima vršilaca dužnosti u odnosu na prvih šest meseci 2019. Tokom 2019, Vlada je raspisala samo 42 konkursa za položaje na mestima pomoćnika ministara, sekretara ministarstava, direktora i drugih rukovodilaca Vladinih kancelarija, uprava i posebnih organizacija. Pošto su na kraju 2018. bila ukupno 263 mesta koja su zauzimali vršioci dužnosti, to znači da Vlada tokom 2019. nije ni pokušala da kroz kokurs popuni ove položaje u čak 221. slučaju“, upozorava Transparetnost.

Tokom 2019. i 2020. Pregovaračka grupa za poglavlje 23 EU integracija, kao ni drugi državni organi nisu objavljivali zbirne podatke o postavljenjima, saopštila je ta organizacija.

„Vlada Srbije se, dakle, i dalje oglušuje o Zakon donet još 2005.godine, ali i o akcione planove i poruke Evropske unije o promeni prakse postavljenja vršilaca dužnosti. Zbog tih poruka, Vlada je sebi zadala rok da nezakonito v.d. stanje otkloni do 30. juna 2019, ali je nakon toga nastavila još zdušnije da imenuje vršioce dužnosti“, navode.

Transparentnost Srbija ističe da veliki problem predstavlja i odsustvo podataka o ispunjavanju ove obaveze Vlade. Naime, jedinstven spisak državnih službenika koje postavlja Vlada do sada nije objavljen.

„Ujedno podsećamo da ovaj ozbiljan udarac vladavini prava nažalost nije izolovan slučaj. Naime,’v.d. stanje’, koje olakšava direktnu kontrolu institucija javnog sektora od strane političkog vrha, a protivno zakonskim odredbama, postoji i u velikom broju preduzeća u državnom vlasništvu“, napomenula je TS.

Država u „v.d. stanju”

Inače, Međunarodni monetarni fond preporučio je nedavno Vladi Srbije da prekine sa praksom postavljanja v.d. direktora u javnim preduzećima. U suprotnom, ne može da se očekuje potpuna reforma tih preduzeća, jer su, između ostalog, podložna političkom pritisku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je potom da neće dozvoliti ukidanje v.d. stanja direktora javnih preduzeća, jer bi, kako je naveo, u suprotnom „ti raspušteni direktori“ napravili neprivlačan privatni sektor i sve pozapošljavali u javni.

Prema istraživanju Insajdera, direktori javnih preduzeća u v.d. stanju ostaju i duže od godinu dana, što je i maksimalno predviđen zakonski rok, a pojedini čak i duže od osam godina, što je slučaj sa Zoranom Drobnjakom, v.d. direktorom JP Putevi Srbije. Vlada ne poštuje zakon ni kada je reč o izboru državnih službenika, pa tako direktore kancelarija i uprava, pomoćnike ministara i sekretare imenuje kao vršioce dužnosti, koji u tom statusu ostaju godinama.

Čak 21 od ukupno 37 javnih preduzeća vode direktori koji imaju status vršioca dužnosti, pokazuje istraživanje Insajdera. Prema Zakonu o javnim preduzećima iz 2012, javni konkursi za direktore tih preduzeća morali su da budu raspisani do marta 2013. Ta odredba nikad nije poštovana, a zakon je u međuvremenu promenjen, pa je Vlada imala obavezu da raspiše konkurse za sve direktore javnih preduzeća do marta 2017.

Sudeći prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, svega 16 direktora javnih preduzeća izabrano je na konkursu. Ostale je imenovala Vlada kao vršioce dužnosti i u tom statusu su gotovo svi godinama, iako zakon kaže da u v.d. stanju mogu da budu najduže godinu dana. Paradoks je da su konkursi za direktore pojedinih državnih kompanija bili raspisani još pre nekoliko godina, ali do danas nisu okončani.

Prema Zakonu o javnim preduzećima, da bi neko bio izabran za direktora na konkursu mora da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa delatnošću javnog preduzeća, pet godina iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje, da poznaje oblast korporativnog upravljanja, da ima iskustvo u organizovanju rada i vođenju poslova, kao i da nije član oragana političke stranke.

Vršioci dužnosti nijedan od ovih uslova ne moraju da ispune. Upravo to bi mogao biti i jedan od razloga za produžavanje „v.d. stanja” u javnim preduzećima i državnoj upravi. Osim toga rukovodioce u stalnom mandatu teže je smeniti, što im donekle omogućava samostalno delovanje. Za razliku od njih, vršiocima dužnosti pozicija mnogo više zavisi od političke volje vladajuće garniture. Zbog toga su i podložni političkom uticaju.

Brnabić: Država ima veće probleme od v.d. statusa

Premijerka Ana Brnabić je, odgovarajući na pitanja Insajdera, izjavila da „država ima veće probleme od v.d. statusa”.

„Za građane je bitnije da li su izgrađeni autoputevi i povećane minimalna cena rada i plate, nego da li su pomoćnici ministara u statusu vršilaca dužnosti. Više volim da vodim takvu vladu, nego da kažem da ne postoji niko ko je u statusu vršioca dužnosti“, navela je Brnabić i dodala je njena vlada stavila fokus na pitanja koja su važnija za građane.

Na pitanje novinarke Insajdera zar nije važno da se uspostavi vladavina prava, pa će samim tim biti i veće investicije, premijerka je rekla da je vladavina prava svakako veoma važna, ali da je bilo i važnijih stvari.

„U nekim prethodnim vladama je bilo manje funkcija v.d, ali su mogli da sanjaju da imaju ovoliko investicija. Ne mislim da v.d. stanja na bilo koji način sprečavaju državu da radi bolje, što pokazuje i nivo investicija“, navela je Brnabić, zanemarujući činjenicu da Vlada Srbije na ovaj način uporno krši zakone.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend